Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
11.2 C
Athens

Στα “πλοκάμια” της αυτοδυναμίας

Η Νέα Δημοκρατία θα έχει άλλη μία τετραετία μπροστά της, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει ότι θα πέσει η κυβέρνηση στα δύο χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγει από την δύσκολη θέση.

Η ενδιαφέρουσα σφυγμομέτρηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του της e-kyklos, της δεξαμενή σκέψης του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέδειξε και το πώς βλέπει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο απλός πολίτης, αλλά και το τι τελικά επιδιώκουν τα κόμματα.

Κατ’ αρχάς η δημοσκόπηση αναδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η κοινωνία δεν έχει καταλήξει τι θέλει. Διότι τα ποσοστά 49% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης και 47% υπέρ κυβέρνησης συνεργασιών δείχνει τον διχασμό του εκλογικού σώματος. Εκεί που οι ερωτηθέντες είναι σε ενιαία γραμμή ήταν στην απάντηση ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα. Σε ποσοστό 96% απασχολεί η ακρίβεια – επάρκεια εισοδήματος και 95% το ενεργειακό.

Αυτή την εποχή τα κόμματα-πλην Νέας Δημοκρατίας-αρνούνται να ψελλίσουν έστω τη λέξη αυτοδυναμία. Τουναντίον κάνουν λόγο ότι πρέπει να περιμένουμε την λαϊκή ετυμηγορία των πρώτων εκλογών (με απλή αναλογική)κι εν συνεχεία να δουν τι θα κάνουν. Όμως κάπου μέσα τους έχουν αναπροσαρμόσει την στρατηγική τους κοιτάζοντας μόνο την αυτοδυναμία.

Όλοι βέβαια-και με βάση τα μαθηματικά-αναμένουν πιθανή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές, όμως με βάση τον εκλογικό νόμο αυτή μπορεί να είναι με 151, ή με 152 βουλευτές. Κάτι που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα είναι «μαγκωμένη» και θα χρειάζεται η επαφή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι πιο τακτική και πιο… «αγαπησιάρα».  Και φυσικά ο πρωθυπουργός πρέπει να μετράει  όλα τα δεδομένα, όπως επίσης να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το πως πρέπει συχνά-πυκνά να τετραγωνίζει τον κύκλο. Ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και όλοι οι επιτελείς του Μαξίμου μιλούν για Κοινοβουλευτική Ομάδα μπετόν αρμέ, όμως τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους 157-158 βουλευτές του σήμερα, εάν τελικά έχει αυτοδυναμία με έναν ή δύο βουλευτές πάνω από το 150.

Επίσης στο Μαξίμου ούτε καν θέλουν να σκέφτονται ότι μετά και τις δεύτερες εκλογές δεν έχουν επιτύχει την αυτοδυναμία στρεφόμενοι προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη στιγμή που με το ΠΑΣΟΚ έχουν προς ώρας κοπεί όλοι οι επικοινωνιακοί δίαυλοι. Και μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο δύσκολο θα είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεννοηθεί με ένα κόμμα που θεωρεί ως μίασμα τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Άρα δεν πρόκειται να ψηφίσει κάποια από τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια ακλουθώντας την ευρωπαϊκή πρακτική. Κάτι που έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ή πώς να υπάρξει συνεννόηση, όταν κάθε τρεις και λίγο ο Κυριάκος Βελόπουλος αντιτίθενται στον διπλωματικό μαραθώνιο ζητώντας επιτακτικά την κατάρριψη ενός τούρκικου αεροπλάνου drone.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ

Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί αυτοδυναμία. Είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε δική του. Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν την ήττα του στις επόμενες εθνικές εκλογές, όμως ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι έστω και με μία ψήφο διαφορά προλαβαίνει να κόψει πρώτος το νήμα. Αν δεν συμβεί αυτό στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική όλοι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι είναι απίθανο να ανατρέψουν δεδομένα μέσα σε ένα μήνα.

Οπότε από τη στιγμή που θεωρούν σίγουρη την μη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, τότε είναι προτιμότερη η αυτοδυναμία της Ν.Δ. έστω οριακά, παρά μία συνεργασία με την Ελληνική Λύση που θα προσφέρει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως λένε στην Κουμουνδούρου «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με οριακή πλειοψηφία είναι σαν το χαρτί στον άνεμο. Με ένα φύσημα φεύγουν». Κι εδώ που τα λέμε όσες φορές υπήρχαν κυβερνήσεις με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία λες και στέκονταν σε πήλινα πόδια τρέκλιζαν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Και με βάση και τα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμάζονται για νέες εκλογές πιθανότατα και το 2025.

Στο σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πρώτη θέση, τότε και στην Κουμουνδούρου θα κυνηγήσουν την αυτοδυναμία. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ άλλαξε το αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να χρισθεί ως ο ηγέτης των ηττημένων. Φυσικά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και με οριακή αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. θα επιφέρει διάφορα εσωτερικά προβλήματα στην Κουμουνδούρου. Όμως λόγω έλλειψης αντικαταστάτη ο Τσίπρας ελπίζει ότι θα τους παραμυθιάσει και πάλι.

ΑΠΟΨΗ: Η ψήφος των ευρωεκλογών αποτελεί τομή

Οι σκέψεις του ΠΑΣΟΚ

Όμως και στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν τις τους συμφέρει και τι όχι. Και στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως εάν τελικά υπάρξει αυτοδυναμία αυτή μπορεί να την κερδίσει μόνο το κυβερνών κόμμα. Απλά στο ΠΑΣΟΚ οι παλιοί «εκλογομάγειρες» το θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η αυτοδυναμία θα προσφέρει στο πρώτο κόμμα στην καλύτερη των περιπτώσεων 153 έδρες σε πολύ ειδικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα υπάρχουν προστριβές στο κόμμα του νικητή, ακόμη και με την ανακοίνωση του σχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ να έχει πιάσει το 15% είναι πραγματικά το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό διότι και θα έχει αντέξει στην πόλωση και θα έχει μειώσει και την απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εάν η Νέα Δημοκρατία πιάσει οριακή αυτοδυναμία, τότε θα έχει κυμανθεί περί του 38%.Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πιάσει το 15% ή και παραπάνω, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στις εκλογές σε ποσοστά που λαμβάνει τώρα στις δημοσκοπήσεις. Άρα στο ΠΑΣΟΚ θα έχει δημιουργηθεί η ελπίδα ότι ξεκινούν από πολύ καλύτερο βατήρα για τις εκλογές μετά από δύο και πλέον χρόνια. Διότι από το 8% πολύ δύσκολα φτάνεις στο 30%. Όμως εάν ξεκινάς από το 15% τότε όλα είναι στο παιχνίδι.

Όλα οριακά

Βέβαια ουδείς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανοιχτά θα παραδεχθεί τις συζητήσεις περί αυτοδυναμίας, όμως με βάση τα μαθηματικά ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse σε άρθρο-ανάλυση κάνει λόγο για οριακή αυτοδυναμία.

Μάλιστα ανέλυσε έξι πιθανά σενάρια με βάση την «Πρόθεση ψήφου με αναγωγή». Και καταλήγει ότι μόνο με πεντακομματική Βουλή πιάνεται η πλειοψηφία και αυτή οριακή. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 με 39% έλαβε 50 έδρες μπόνους, ενώ τώρα ακόμη και εάν πιάσει το εν λόγω ποσοστό το μπόνους που θα πάρει στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μέχρι 40 έδρες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βορίδης στην ΕΡΤ: Οι 70 ημέρες που κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Για το πόσο σύντομα θα γίνουν οι εκλογές μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Επτά» στο ERTNEWS.GR. «Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις...

Έρχεται το εορταστικό “καλάθι του νοικοκυριού” – Κοντά σε συμφωνία και για τα παιχνίδια

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ θα...

Μέτρα στήριξης: 800 εκατ. μέσα στον Δεκέμβριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης από το νέο έτος, εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αφήνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο υπουργείο περιμένουν...

Τράπεζες: Οι “χρυσές” χρεώσεις – Ξεπερνούν το 1,5 δισ ευρώ τα χρόνο τα έσοδα...

Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα των τραπεζών από προμήθειες και χρεώσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους μέσω διαδικτύου η...

Rafale VS Viper…με τους Τούρκους να παρακολουθούν σοκαρισμένοι- «Απαγορευμένη ζώνη» το Αιγαίο για τις...

Τόσο οι ιπτάμενοι των Viper όσο και των Rafale στέκονται εμφατικά στις τεράστιες δυνατότητες των ραντάρ σταθερής ηλεκτρονικής σάρωσης Aesa. Έως τα τέλη του 2022...

Φλώρος από Ρόδο: Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε ποτέ, αν...

Με δύο ασκήσεις η Ελλάδα «απαντά» στην Τουρκία και τα όσα ανιστόρητα υποστηρίζει για την αποστρατικοποίηση των νησιών Με δύο ασκήσεις, τη χθεσινή νυχτερινή «Βελλερεφών...

New York Times: Έρχονται χρεοκοπίες διεθνώς

Αναπτυσσόμενες χώρες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια καταστροφική κρίση χρέους τους επόμενους μήνες, γράφει ο Άλαν Ράπεπορτ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,238ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βορίδης στην ΕΡΤ: Οι 70 ημέρες που κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Για το πόσο σύντομα θα γίνουν οι εκλογές μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης...

Υποψήφιος στην Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2023, ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Ά Αθηνών θα είναι στις...

Γιατί «μυρίζει» εκλογές: Τρεις λόγοι που μπορεί να επισπεύσουν τις κάλπες

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η πολιτική επικαιρότητα και η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το αφήγημα με...

Μητσοτάκης στο LSE: Μπορούμε στις δεύτερες εκλογές να πιάσουμε το 37%-38% και να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος...
Προηγούμενο άρθροΤο ανέκδοτο: Λάθος όνομα
Επόμενο άρθροΟ Τύπος της Κυριακής 9/10