Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Στα Σκόπια η Μέρκελ

Στα Σκόπια βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η ΠΓΔΜ γιορτάζει την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της.

Η επίσκεψη της Μέρκελ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Οκτωβρίου για το ονοματολογικό είναι η πρώτη καγκελαρίου της Γερμανίας στη χώρα εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Τη Γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ μετά τη συνάντησή τους θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Δυτικές χώρες έχουν εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή τους προς τη Συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η αντιπολίτευση στα Σκόπια αντιδρά έντονα. Η Μέρκελ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι.

Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την σύνδεση της π.ΓΔΜ με την Ε.Ε , η κα Μέρκελ με την επίσκεψή της επισφραγίζει την στήριξη που παρέχει το Βερολίνο.

Δεν είναι τυχαία προφανώς και η ημέρα της επίσκεψης καθώς σήμερα 8 Σεπτεμβρίου είναι η εθνική επέτειος της π.ΓΔΜ

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στ. Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις και διμερή θέματα».

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι «η επίσκεψη Μέρκελ στέλνει ένα μήνυμα υποστήριξης μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ και να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Η ημερομηνία της επίσκεψης Μέρκελ προφανώς δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την εθνική επέτειο της γειτονικής χώρας.

Η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλοι υψηλοί επισκέπτες από το Βερολίνο, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενώ στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε μία “συμφωνία ορόσημο που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή” αναφέρθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στο πλαίσιο των συνομιλιών του στην π.ΓΔΜ.  Από την μεριά του ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η Αυστρία έπαιξε τον δικό της ρόλο στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, καθώς η Βιέννη φιλοξένησε σημαντικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της π.ΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ζάεφ: Εμπιστοσύνη σε Τσίπρα και Κοτζιά

Ο πρωθυπουργός της π.ΓΔΜ Ζάεφ και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην πετύχει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της π.ΓΔΜ, ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πρόσθεσε πως, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ (έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση) , το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.

«Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Κοτζιάς: Κερδίσαμε πίσω το όνομα

Την Συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε, κατηγορώντας για υποκρισία και ανοησία την αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real fm.

Ειδικότερα για την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στην πΓΔΜ ως «Μακεδονία» ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι, εφόσον δεν έχει ψηφιστεί η συμφωνία, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία», όπως το έχουν αναγνωρίσει, επί εποχής Σημίτη με το σκέτο όνομα, όπως και άλλα 145 κράτη.

Σημείωσε επίσης ότι μόλις τελειώσει η διαδικασία θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. «Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε, όπως μας λένε»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί «μακεδονικής γλώσσας» ανέφερε ότι έχει αναγνωριστεί από το 1977 και ότι ενοχλεί περισσότερο τους Βουλγάρους διότι πιστεύουν ότι η γλώσσα αυτή είναι βουλγαρική διάλεκτος και νιώθουν ότι με τη συμφωνία αυτή αποξενώνονται από τους άλλους βόρειους γείτονές μας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νεκρή βρέθηκε 14χρονη που είχε απαχθεί στα Σκόπια – Φαίνεται να εμπλέκεται ο πατέρας της

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από την δολοφονία μίας 14χρονης, η οποία απήχθη πριν δέκα ημέρες,...

Σκόπια: 1500 στρατιώτες από ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ελλάδα σε άσκηση στο Κρίβολακ

Τρόποι άμυνας σε περίπτωση επίθεσης - ανασυγκρότηση και αντεπίθεση, είναι το κύριο σενάριο των...

Τρία ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από τα Σκόπια (φωτό)

Τα «γαλάζια γεράκια» έχουν απλώσει τα φτερά τους πάνω και από τις γειτονικές χώρες,...

Ο Ελληνικός Στρατός «πατάει πόδι» στα Σκόπια

Η εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουμε αναλύσει εκτενώς δεν περιλαμβάνει μόνο τις Αραβικές...