Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Σταϊκούρας: Διπλάσια ενίσχυση τον Δεκέμβριο για 482.335 δικαιούχους – Όλα τα μέτρα στήριξης

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. Ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταιϊκουρας.

Ειδικότερα:

1)  Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για όσο διάστημα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας καλύπτονται αναλογικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

(Το μέτρο ήδη υλοποιείται, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»).

2) Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

(Το μέτρο νομοθετήθηκε και το βράδυ της 18 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ενώ η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου).

3) Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.

Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων.

Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

(ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως  σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται καθώς οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό).

4) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. (Το μέτρο νομοθετήθηκε και το βράδυ της 18 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ενώ η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου)

Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

5) Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.

6) Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται απευθείας και το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης (ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν σημαντικά ποσά στους  δικαιουχους)

7) Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...

ΑΑΔΕ: 651 έλεγχοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου- “Λουκέτο” για 48 ώρες σε έξι επιχειρήσεις

Μια συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων, σε 651 σημεία, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποίησαν 100...

Δένδιας: Θα προτείνει την Λάρισα για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ε.Ε. «βάζει μπροστά» την επιχείρηση «Ασπίδες» (Aspides) κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα...

Ελληνικά νοικοκυριά: Ο μισθός επαρκεί για 19 ημέρες

Δυσοίωνα και συνάμα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την οικονομική...