Σταϊκούρας: Γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις

12
«Το νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων με υποθήκη στην Α΄ κατοικία όσων επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη αξιοποιηθεί από 6.257 δανειολήπτες,αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και συμπληρώνει.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, παρουσιάζοντας τα επτά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά. Για την δεύτερη φάση που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως 52.494 έλαβαν σημαντικά ποσά ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή, κατά μέσο όρο περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.

Από αυτές τις επιχειρήσεις οι 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, οι 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και οι 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:  Σταϊκούρας: Ξεπέρασαν τους 6.000 οι δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης των δανείων τους

Οι επιχειρήσεις από 1- 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε παράλληλα, μήνυμα στις τράπεζες να συμβαδίσουν με τον γρήγορο βηματισμό και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε ευνοϊκή ρύθμιση για αγρότες και κτηνοτρόφους, λέγοντας ότι θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος έτους στη δυνατότητα λήψης τραπεζικών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας.