Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Σταϊκούρας: Σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς την όποια επιβάρυνση, θα έχουν οι φορολογούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αιτία είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών (αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη) έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτός εάν έχουν μεταβληθεί: η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων, ή ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών, ή το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας. Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Εκτός απροόπτου ,και μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την ερχόμενη Τετάρτη τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων θα βρίσκονται αναρτημένα στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxis και συγκεκριμένα στην σελίδα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου».

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσδιορίστηκε και πέρυσι και με στόχο την είσπραξη 2,6 δισ.ευρώ. Οπως αναμένεται περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν, λόγω της περσινής πτώσης των εισοδημάτων τους η λόγω χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, μείωση στην καταβολή φόρου η ακόμη και έκπτωση 50%, ενώ άλλοι επιβάρυνση φόρου εφόσον αύξησαν μέχρι την 1/1/2021 την ακίνητη περιουσία τους, είτε με αγορές ακινήτων η με γονική παροχή, δωρεά η κληρονομιά.

Καταβολή μονής δόσης τον Σεπτέμβριο η διπλής τον Οκτώβριο

Ο φόρος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τη τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταικούρας, δεν αποκλείεται να μεταθέσει, εναλλακτικά,μέχρι στα τέλη Οκτωβρίου την προθεσμία πληρωμής της δόσης του Σεπτεμβρίου, για όσους το επιθυμούν,ώστε να συμπέσει με την προθεσμία της δόσης του Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση.

Απαλλαγή για τους πυρόπληκτους

Για τους πυρόπληκτους απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή προβλέπονται τα εξης:

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Golden visa: Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την απόκτησή της – Δείτε τα νέα όρια

Η κυβέρνηση «κλειδώνει» τις αλλαγές στο χάρτη της Golden Visa, με αποτέλεσμα να γίνονται απλησίαστες από το καλοκαίρι δεκάδες συνοικίες της Αθήνας και της...

ΑΑΔΕ: Έρχεται στο κινητό το νέο app της εφορίας – Τι θα μπορούμε να...

Ένα ακόμα app για τα κινητά τηλέφωνα, που μπαίνει σε λειτουργία με στόχο να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων με την εφορία,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 19 έως 22 Μαρτίου

Ποσό 90.223.745 ευρώ θα καταβληθεί σε 96.786 δικαιούχους από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...

Καθαρά Δευτέρα: Δεν πέφτει «καρφίτσα» στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα περάσουν το τριήμερο...

“Προθέρμανση” ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς του 2024 θα κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ελληνικοί προορισμοί τα δυο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο...

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη εφορία , μέσω διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, έθεσε...

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ για το 2023 – Με κατασχέσεις απειλούνται 2...

Σε 106,302 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών...

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...

ΕΝΦΙΑ 2024: Τι αλλάζει στα φετινά εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ για πάνω από επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων πλησιάζει καθώς η...

ΑΑΔΕ: Αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις και φόρους – Αντίστροφη μέτρηση για τρεις προθεσμίες

Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι, που επιθυμούν να υποβάλουν...