Σταϊνμάγερ: Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ την Ε.Ε.

50
Γερμανός, Πρόεδρος Δημοκρατίας, συμφωνία, Eurogroup,

Δεν θέλω ούτε μπορώ να φανταστώ την Ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς την Ελλάδα τόνισε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης «Documenta».

Ενώ πρότεινε με αφορμή την έκθεση να ξεκινήσει διάλογος για την πολιτική και τη δημοκρατία στην πόλη που τις γέννησε

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ την κοινότητά μας (την Ε.Ε.). Το μέλλον μας πρέπει να είναι ένα κοινό μέλλον».

Κατά τον κ. Σταϊνμάγερ, μπορούμε κάλλιστα να κοιτάμε γύρω μας, να αντιλαμβανόμαστε ο ένας τον άλλον, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον «και θα έπρεπε να το πράττουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε ασύμμετρες, μονομερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα έπρεπε αυτό να το κάνουμε συχνότερα στην Ευρώπη».

Όπως ανέφερε, «ένας Γερμανός ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει έναν Έλληνα θα αντιληφθεί πόσο δύσκολους καιρούς περνά η χώρα του. Ένας Έλληνας από την άλλη, ο οποίος αντιλαμβάνεται την οπτική γωνία των γειτόνων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι οι προσπάθειες υποστήριξης της Ελλάδας είναι μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση αλληλεγγύης στην ιστορία της Ε.Ε.».

«Η Ευρώπη, και αυτό είμαστε όλοι μας, πρέπει να έχει την ικανότητα της αλλαγής οπτικής γωνίας. Μια δημοκρατική, ενωμένη Ευρώπη δεν επιτρέπεται να χάνει από τα μάτια της το επιμέρους όπως και το όλον. Μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, εάν δεν χάσουμε ο ένας τον άλλον από τα πεδίο του βλέμματός μας», συνέχισε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος

«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω σήμερα, από κοινού με τον αγαπητό Φίλο, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Στάινμάιερ την εμβληματική, κυριολεκτικώς, διεθνή καλλιτεχνική έκθεση «Documenta».

Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1955 στην πόλη Κάσελ, με την οποία πλέον συνδέεται αρρήκτως, δοθέντος ότι σ’ αυτήν διεξάγεται, με εξαιρετική επιτυχία, κάθε πέντε χρόνια.

Στόχος των εμπνευσμένων δημιουργών της, του Άρνολντ Μπόντε και του Βέρνερ Χάφτμαν- του συγγραφέα του κλασικού εγχειριδίου «Η ζωγραφική στον 20ο αιώνα»- ήταν ν’ αναδείξουν μέσω αυτής την διαχρονία του Γερμανικού Πολιτισμού και την μοναδική συμβολή του στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, που ουδόλως ανέκοψε η επώδυνη παρένθεση της ναζιστικής θηριωδίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Documenta 14» στην Αθήνα σήμερα το πρωί.

Διαβάστε επίσης:  Προστασία από τα κουνούπια

Πρόσθεσε δε ότι «η Αθήνα αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή φιλοξενώντας την έκθεση “Documenta”, και μάλιστα με τον εύγλωττο τίτλο “Μαθαίνοντας από την Αθήνα”. Και τούτο γιατί για πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία της η έκθεση αφήνει το Κάσελ και οργανώνεται σε άλλη πόλη. Υπό τα δεδομένα αυτά η επιλογή της Αθήνας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, όπως φαίνεται και από την σχετική πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή της έκθεσης «Documenta» κ. Άνταμ Σίμτσικ, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμώς. Ειλικρινή επίσης συγχαρητήρια ανήκουν και στους Δημάρχους του Κάσελ, κ. Μπέρτραμ Χίλγκεν και Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, χωρίς την συμβολή των οποίων αυτό το πανευρωπαϊκό -και όχι μόνο- πολιτισμικό γεγονός δεν θα είχε επιτευχθεί».

Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «τα εγκαίνια της έκθεσης “Documenta” μου δίνουν την ευκαιρία, μαζί με τον κ. Στάινμαγιερ, να διακηρύξουμε από την Αθήνα και τούτο: Ο βασικός πυλώνας, πάνω στον οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί το μέλλον και η ενοποίηση της Ευρώπης, είναι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και η παγκόσμιας εμβέλειας επιρροή του. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή της.

Δεν το οφείλει μόνο στους Λαούς της, το οφείλει σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα γιατί είναι η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις αρχές που θα διαφυλάξουν τον Πλανήτη από άλλες περιπέτειες από τις οποίες, ίσως να μην υπάρχει επιστροφή. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το Ελληνικό Πνεύμα, εδώ στο λίκνο του, συναντάται με το Γερμανικό Πνεύμα για να υπερασπισθούν την φυσική θέση τους στον αενάως απαστράπτοντα αστερισμό της Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς».