Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ αύριο

Πανελλαδική κινητοποίηση και στάσεις εργασίας, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αύριο Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, με βασικό αίτημα το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τίθεται σε αμφισβήτηση μετά τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι νοσηλευτικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων της Αττικής θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με παράλληλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:30 το πρωί. Οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία της περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Με την περικοπή του επιδόματος, οι μισθοί των νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας, θα κυμαίνονται πλέον στα τάρταρα, τονίζει η Ομοσπονδία, καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό της για την επόμενη ημέρα.

Όπως τονίζει ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ, «η Κυβέρνηση ψήφισε το Πολυνομοσχέδιοπου περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου. Τίθεται σε αμφισβήτηση το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μετά το Φλεβάρη του 2019. Με βάση το Πολυνομοσχέδιο από Μάρτη 2018 αντικαθίσταται με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας τα οποία θα αποφασίσει η σχετική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Οι Υπουργοί μας διαβεβαίωναν ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης με βάση τον ν. 4354/2014, θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει τα μνημόνια ως ευαγγέλιο και η Επιτροπή συγκροτείται ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την περικοπή, αντικαθιστώντας το με κάποια υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Με την περικοπή του εν λόγω επιδόματος, ο μισθός των Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2019 θα καταντήσουμε να λαμβάνουμε μισθό ίσο με τα Προνοιακά Επιδόματα. Την ίδια ώρα που παραπέμπουν σε επιτροπή το Ανθυγιεινό Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο: Να μας εντάξουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, οφείλονται στο Νοσηλευτικό προσωπικό πάνω από 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες παρελθόντων ετών, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα».

Απεργία των γιατρών στις 31 Ιανουαρίου

Πανελλαδική 24ωρη απεργία προκηρύσσει για την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καθώς οι περίπου 1.000 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ κινδυνεύουν με απόλυση εξαιτίας της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ «σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνεται η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευσή της για τους επικουρικούς γιατρούς με το σκεπτικό της «συγγνωστής πλάνης» και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 164, άρθρο 7, παράγραφος 2 στην οποία αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που η άκυρη σύμβαση εκτελέσθηκε εν όλω ή εν μέρει, καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά».

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1.000 επικουρικοί γιατροί πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί. Καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης τη στιγμή που μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα, η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι πρόκληση από τη μία «να αναγνωρίζει το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί», «τη στήριξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας» και από την άλλη να τους «ανταμείβει» παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας.

Μοναδική λύση η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 14/12

Στάση εργασίας για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωϊ έως τη...

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου – Θα κινηθούν από 9:00 – 21:00

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, για το εργασιακό...

ΠΟΕΔΗΝ: Λίστα αναμονής 3 μήνες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Η λίστα αναμονής φτάνει τους 3 μήνες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για όσους έχουν...

Στάση εργασίας 11:00 – 16:00 αύριο Δευτέρα σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Στάση εργασίας στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 από τις...