Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022
31.4 C
Athens

Στη «φάκα» των Aρχών χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

«Βαριά» πρόστιμα έρχονται για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Χωρίς ασφάλιση, χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, ούτε καν να περάσουν από ΚΤΕΟ κυκλοφορούν εκατομμύρια αυτοκίνητα στους ελληνικούς δρόμους.

Κάτι που ωθεί τις ελεγκτικές αρχές να εντείνουν τη δραστηριότητά τους και ταυτόχρονα να «τρέξουν» τα σχέδιά τους για έναν «Μεγάλο Αδελφό» που θα διαθέτει κάθε πληροφορία για όλα τα αυτοκίνητα και θα ενημερώνει για τυχόν «παρατυπίες» τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Μόνο οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία από τη μη έλευση των οχημάτων για Τεχνικό Έλεγχο ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο αριθμός των οχημάτων που δεν περνούν από ΚΤΕΟ έχει ξεπεράσει το 1,8 εκατ. οχήματα!

Βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το πρόστιμο για όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ διαμορφώνεται σε 400 ευρώ, μειούμενο σε 50 ευρώ αν το όχημα ελεγχθεί εντός 10 ημερών και προσκομιστεί ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ.

Έρχεται big brother για το αυτοκίνητο

Ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα, για τα οχήματα που προσκομίζονται εκπρόθεσμα στα ΚΤΕΟ προβλέπεται επιβολή χρηματικής ποινή υπό μορφή παραβόλου υπέρ δημοσίου αξίας έως 67 ευρώ για τα ΙΧΕ & ελαφρά φορτηγά και αντίστοιχα για τα δίκυκλα παράβολο αξίας έως 41 ευρώ.

Το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης, με την αυτόματη βεβαίωση του στο Taxisnet ανέρχεται σε 150 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στήνει πάντως τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες «myAuto» και «Audit-Car».

ΚΤΕΟ

Αυτές οι υπηρεσίες θα λειτουργούν σαν “ψηφιακός φάκελος” του αυτοκινήτου περιέχοντας στοιχεία όπως η άδεια, η ασφάλεια οχήματος, ο έλεγχος ΚΤΕΟ κ.α. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι ορατές όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων αλλά και στους ελεγκτές.

Η υπηρεσία myAuto θα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων ενώ η Audit-Car στις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

Ποια στοιχεία θα είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών οχημάτων

Με το myAuto, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία του οχήματός τους που σχετίζονται με:

 • Την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής
 • Την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας
 • Την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων
 • Το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα
 • Τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος
 • Τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία
 • Την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τι θα βλέπουν οι ελεγκτές

Αντίστοιχα, μέσω του Audit-Car, οι ελεγκτές θα μπορούν, όταν χρειαστεί, να έχουν πρόσβαση στα ίδια στοιχεία του αυτοκινήτου.

ΚΤΕΟ

Σήμερα εκτιμάται πως κυκλοφορούν στο δρόμο περίπου:

 • 650. 000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα
 • 1,8 εκατομμύριο αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ
 • 750.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες Audit-Car και myAuto θα διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

Τι δεδομένα θα έχει ο ηλεκτρονικός φάκελος

Μέχρι σήμερα, βασικές πληροφορίες όπως η ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας, η άδεια του οχήματος κτλ παρέχονταν από διάφορες βάσεις δεδομένων αποσπασματικά και όχι σε πραγματικό χρόνο. Με τις νέες αυτές υπηρεσίες, όχι μόνο θα παρέχονται οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αλλά θα είναι και όλα τα δεδομένα συγκεντρωμένα σε μια εφαρμογή.

Έτσι, αφενός εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, και αφετέρου εξασφαλίζεται η ασφαλέστερη άντληση και διασταύρωση όλων των στοιχείων του οχήματος που είναι αποθηκευμένα στα μητρώα του Δημοσίου.

Με τη νέα βάση δεδομένων Audit-Car, θα γίνεται άμεσα έλεγχος για το ποια οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή για το ποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και θα ακολουθούν οι αντίστοιχες ενέργειες (ειδοποιήσεις, πρόστιμα κτλ).

Τι δεδομένα θα έχει όμως ο ηλεκτρονικός φάκελος του ιδιοκτήτη αυτοκινήτου;

Στον ηλεκτρονικό φάκελο του αυτοκινήτου σου θα υπάρχουν πληροφορίες όπως:

 • Η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
 • Το ιστορικό πληρωμών τελών κυκλοφορίας
 • Το ιστορικό του ΚΤΕΟ
 • Την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης
 • Το εάν το όχημα έχει τεθεί σε προσωρινή ακινησία

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ξεκινάει η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια του ηλ. ρεύματος

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του πακέτου στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στις υψηλές τιμές του ρεύματος ήδη ξεκίνησε και στο κυβερνητικό...

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο

Νέο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε λίγο μετά τις 11...

Έτσι θα ήταν τα επτά θαύματα του κόσμου αν υπήρχαν ακόμα (φωτό)

Τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας αποτελεί ίσως την πιο διάσημη must see τουριστική λίστα. Αυτός ο κατάλογος δημιουργήθηκε πρώτα από τον Αντίπατρο τον Σιδώνιο,...

Η Γη μπαίνει στη φάση του χάους – Ο μεγαλύτερος εχθρός της

Ευρήματα δείχνουν πως οι άνθρωποι έχουμε φτάσει τη Γη στα όρια της και προ της κατάστασης χάους. Τα όσα κάνουμε οι άνθρωποι στον πλανήτη, τον...

Κάθε μήνας και… τριπλή δόση στην Εφορία από τα τέλη Μαΐου – Ποιοι θα...

Ραντεβού με την εφορία. «Βαρύς» ο λογαριασμός για εκατομμύρια πολίτες που θα είναι αναγκασμένοι από το τέλος του τρέχοντος μήνα να πληρώνουν δύο, ακόμη...

Σαρωτικές αλλαγές στα ΑΕΙ: Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, νέες διαδικασίες εκλογής Καθηγητών

Το νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο οποίος φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τις...
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

Επιστολή στον ΟΗΕ απάντηση στην Άγκυρα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη επέδωσε χθες επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παιχνίδι θανάτου από ανηλίκους στον Βόλο – Πέφτουν για πλάκα στις ρόδες αυτοκινήτων

Ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον Βόλο. Παιδιά φαίνεται πως «δοκιμάζουν» τις...

Χιλιάδες ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” κινδυνεύουν να περιέλθουν στο δημόσιο

Περιθώριο έως το τέλος του χρόνου ώστε να διορθώσουν τυχόν ανακριβείς πρώτες εγγραφές των...

Ευρώπη: Γιατί μειώνεται η διαθεσιμότητα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων – Ποια είναι πρώτα σε πωλήσεις

Μειώνονται σημαντικά τα ποσοστά διαθεσιμότητας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς τον προηγούμενο μήνα...

Νέα επιβάρυνση 1.000 ευρώ για τους κατόχους ΙΧ δεκαετίας – Ποιους αφορά

Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 1.000 ευρώ και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία...