Στη Νέα Υόρκη ο Αναστασιάδης για το δείπνο με Γκουτέρες και Ακιντζί

44
Νέα Υόρκη, Αναστασιάδης, δείπνο, Γκουτέρες,

Έφθασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να συμμετάσχει στο δείπνο που παραθέτει απόψε στις 7 το βράδυ (τοπική ώρα) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους δύο ηγέτες, για ανασκόπηση των συνομιλιών και συζήτηση επί των επομένων βημάτων.

Τον Κύπριο Πρόεδρο συνόδευε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης – ο οποίος επίσης θα παρακαθίσει στο δείπνο – φθάνει αργότερα σήμερα. Ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και διπλωμάτες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας για προετοιμασία της συνάντησης.

Διαβάστε επίσης:  Το Ρωσικό Ναυτικό θα κάνει άσκηση στην ελληνική ΑΟΖ κοντά στο Καστελόριζο με NAVTEX των Τούρκων

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν θα λάβουν χώρα επαφές του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, με τις δύο πλευρές, εν όψει του δείπνου, το οποίο διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι θα διαρκέσει περί τις 3 ώρες. Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Την Δευτέρα το πρωί, έπειτα από βρετανικό αίτημα θα ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πρόγραμμά του υπάρχει συνάντηση τη Δευτέρα και με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα ΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.