Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στη Ρώμη, όπου στις 12.40 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΑΣΣ, ο Πρωθυπουργός και η κα Mελόνι θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΣ Ελλάδας-Ιταλίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πολιτικής επικαιρότητας αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ένα θέμα που δεν αποκλείεται να συζητηθεί μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και της Τζ. Μελόνι καθώς την στιγμή που η κυβέρνηση στοχεύει στο να αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η Hellenic Train πολύ σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει και εκείνη στις δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού».
Άλλωστε της συνάντησης Μητσοτάκη – Μελόνι έχει προηγηθεί η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ιταλίας και υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι.
Μία συνάντηση που έχει στόχο τη στρατηγική συνεργασία για την αναβάθμιση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα.
Η ελληνοιταλική ΑΟΖ και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Η χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα το ΑΣΣ Ελλάδας-Ιταλίας δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία -στρατηγικά- καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του ΑΣΣ Ελλάδας – Αιγύπτου δύο κράτη με τα οποία έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, δημιουργώντας μια κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Πρόκειται για δύο συμφωνίες που αποτυπώνονται και στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό οι οποίες προέκυψαν κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων, στη βάση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας.
Μεταναστευτικό
Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί και το μεταναστευτικό, κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων.
Ελλάδα, Ιταλία και η Αίγυπτος, άλλωστε, συνεργάζονται άμεσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, προωθώντας την εφαρμογή κοινών πολιτικών και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου και συνοριακής ασφάλειας .
Ωστόσο η Ιταλία ακολουθεί μία πιο αυστηρή γραμμή καθώς έχει συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως η Αλβανία, η Τυνησία και η Λιβύη για την αποστολή μεταναστών σε κέντρα υποδοχής και επεξεργασίας εκτός των ιταλικών συνόρων.