Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

Στη σκιά των επιθέσεων σε Βερολίνο – Άγκυρα η εκκίνηση των ευρωαγορών

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζουν στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο των επιθέσεων σε Άγκυρα και Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,23% στις 360,41 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,12% στις 7.008 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη κατά 0,16% στις 11.444 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,15% στις 4.830 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξάνεται κατά 0,28% στις 9.370 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο κατά 0,52% στις 19.067 μονάδες.

Οι επενδυτές διαβλέπουν αναβίωση του κλίματος ανασφάλειας σ’ όλη την Ευρώπη, μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να σκοτωθούν και ακόμη 45 να τραυματιστούν.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε γκαλερί. «Δεν ξεχνάμε το Χαλέπι» φέρεται να φώναξε ο δράστης, ο οποίος ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,33% στα 51,95 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν οριακή άνοδο κατά 0,04% στα 54,92 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, καταγράφει απώλειες κατά 0,67% στα 1.135,00 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώνεται κατά 0,19% στα 1,2376 δολάρια, το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,16% στα 1,0385 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινείται πτωτικά κατά 0,87% στα 118,09 γεν/δολάριο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 19.494 μονάδες, με τον δείκτη Topix να σημειώνει κέρδη κατά 0,21% στις 1.552 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,50% στις 3.102 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν μειώθηκε κατά 0,38% στις 515,94 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της MBNA Ltd, βραχίονα της Bank of America, ανακοίνωσε η Lloyds Banking Group, καταβάλλοντας το ποσό των 1,9 δισ. στερλινών. Η MBNA διαθέτει περίπου 5 εκατομμύρια πελάτες, με το δανειοδοτικό της χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε 7 δισ. στερλίνες.

Την ίδια ώρα, επιτάχυνση εμφάνισε ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραγωγού στη Γερμανία, καθώς τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,1% τον Οκτώβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,1% σημειώνοντας την πρώτη θετική επίδοση από τον Ιούνιο του 2013.

Τέλος, σε συμφωνία για την καταβολή προστίμου, ύψους 1,57 δισ. δολαρίων κατέληξαν Volkswagen και Kαναδάς, στο πλαίσιο του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Η έγκριση του διακανονισμού από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές θα σηματοδοτήσει την αποζημίωση περίπου 105.000 ιδιοκτητών αυτοκίνητων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Νοεμβρίου πέφτει το Τείχος του Βερολίνου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1989.... Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου μετά από 28 χρόνια. Η Λαϊκή Δημοκρατία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Οκτωβρίου ο Ναπολέων Βοναπάρτης μπαίνει στο Βερολίνο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1806.... Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.

Αιγαίο: H Άγκυρα επιστρέφει στις «παλιές συνήθειες» – Δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά την πάγια πρακτική Για...

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην καρδιά...