Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Στη Σύρο και την Τήνο μεταβαίνει τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Στη Σύρο, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία και θα εγκαινιάσει το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Τήνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο, Ιωάννη Σιώτο.

Επιπλέον, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε κατοίκους και φορείς της πόλης και θα ξεναγηθεί στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

Εγκαινιάζεται η διασύνδεση 4 νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους. Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Ανδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια.

Την ίδια χρονιά (2020) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου – Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο – Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

Η μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών οδηγεί σε βάθος χρόνου σε μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που κυμαίνεται στο επίπεδο των 600 – 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, οι χρεώσεις ΥΚΩ που ισχύουν τώρα έχουν ενσωματώσει τα οφέλη τόσο από την εισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στην κάλυψη του ελλείμματος παρελθόντων ετών, που καταβλήθηκε εφέτος, όσο και από τις διασυνδέσεις νησιών που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία.

Οι επόμενες μειώσεις που θα προκύψουν από τον επόμενο κύκλο διασυνδέσεων αναμένονται σε ορίζοντα τετραετίας.

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή προς τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο κάθε έτους με εκτίμηση για την πορεία του λογαριασμού την επόμενη διετία, ενώ θα ακολουθεί εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο που θα λαμβάνει την τελική απόφαση με στόχο ο λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος και να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βόλος: Αίτημα αποφυλάκισης από τον 50χρονο που σκότωσε τον κουνιάδο του και βιαστή της...

Αίτημα αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι του 50χρονου από την Αργαλαστή, ο οποίος σκότωσε με καραμπίνα τον 33χρονο κουνιάδο του...
Τα μερομήνια του 2018 - Δείτε τον καιρό έως τον Ιούλιο

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Πάσχα 2024: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Σταματημό δεν έχει το «ράλι» της ακρίβειας κάτι που αναμένεται να έχει βαρύ αντίκτυπο και στο πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο κεντρικό θέμα είναι το…...

Από 25 Απριλίου σε ισχύ το εορταστικό ωράριο του πάσχα

Πλησιάζει η έναρξη του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων για το Πάσχα. Οι επίσημες ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, συνήθως...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στη γενέτειρά της! 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 20 Απριλίου πέθανε ο Νίκος Ρίζος

Ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στην Άρτα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο...

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα...

Reuters: Πώς έφτασε το Ισραήλ στην απόφαση για χτύπημα χαμηλής ισχύος στο Ιράν

Το φαινομενικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν μετά από μέρες αμφιταλαντεύσεων ως προς το εύρος της...

Πειραιάς: Προφυλακιστέος ο εργολάβος του κτηρίου που κατέρρευσε

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στα Δικαστήρια Πειραιά ο εργολάβος του κτηρίου στο...