Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στόχος η εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού και καταβολής των εισφορών

10
Βουλή: Περιορίζεται το νομοθετικό έργο, λόγω κορονοϊού

Εντός του επομένου δεκαημέρου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιχειρείται η εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού και καταβολής των εισφορών, σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων.

Το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Οι εισφορές θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα και από τον ασφαλιστικό βίο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη επιλογή με αντανάκλαση, όμως, στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, με προοπτική τον περιορισμό τους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η πρώτη μείωση των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα αγγίζει τη μια ποσοστιαία μονάδα, έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:  Ο Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές του να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους για τον κορωνοϊό

Με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής, οι εισφορές της μισθωτής απασχόλησης θα μειωθούν κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζόμενους και κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις.

Επαγγελματίες και αγρότες

Επτά θα είναι οι κλίμακες των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως προς την κύρια σύνταξη, οι οποίες συνυπολογιζομένων των εισφορών υγείας, διαμορφώνονται ως εξής:

Α΄επίπεδο: 210 ευρώ

Β΄επίπεδο: 252 ευρώ

Γ΄επίπεδο: 302 ευρώ

Δ΄επίπεδο: 363 ευρώ

Ε΄επίπεδο: 435 ευρώ

ΣΤ΄επίπεδο:566 ευρώ

Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, προβλέπονται τρεις κατηγορίες, ελεύθερης επιλογής.

Πρόκειται για 42, 51 και 61 ευρώ ως προς την επικουρική και 26, 31 και 37 ευρώ τον μήνα ως προς το εφάπαξ.

Για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, καθιερώνονται -επίσης- έξι επίπεδα, τα οποία συνυπολογιζομένης της εισφοράς υγείας, διαμορφώνονται ως εξής:

Α΄επίπεδο: 119 ευρώ

Β΄επίπεδο: 143 ευρώ

Γ΄επίπεδο: 171 ευρώ

Δ΄επίπεδο: 205 ευρώ

Ε΄επίπεδο: 246 ευρώ

ΣΤ΄επίπεδο:319 ευρώ