Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», ανέφερε από το Ρέθυμνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του από το ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως «με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή μεταβαίνουν και διπλωμάτης, ο διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων κ. Σούλιος και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων – εκτός των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων- με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως σημείωσε παράλληλα, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Διευκρίνισε ακόμη πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του αντιστράτηγου επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον κ. Δένδια.

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Ν. Δένδια

Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μαίνονται οι συγκρούσεις – Στιγμές τρόμου ζουν οι κάτοικοι

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές –τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί – να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές—στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.

O στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Και χθες Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την παραβίαση της κατάπαυση του πυρός.

Οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού. Μία κάτοικος της Μπάχρι δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είναι συχνές.

Στο μεταξύ η NetBlocks ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς στο Σουδάν. «Τα δεδομένα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν σχεδόν πλήρη κατάρρευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Χαρτούμ», ανέφερε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος και μεγάλη διαφορά ήρθε ο Νικόλας Φαραντούρης. Αναλυτικά η σειρά...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα – Αναλυτικός οδηγός

Τον Ιούνιο, οι πολίτες της ΕΕ εκλέγουν τους 720 βουλευτές που θα συνθέσουν το...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...