Στην Αθήνα σήμερα ο Μάθιου Νίμιτς

Εβδομάδα έντονων διπλωματικών διεργασιών για το “ονοματολογικό”

41
Νίμιτς για την συμφωνία: «Νέα εποχή» στα Βαλκάνια

Εβδομάδα έντονων διπλωματικών διεργασιών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό σηματοδοτεί η αποψινή άφιξη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στην Αθήνα, Μάθιου Νίμιτς.

Η επίσκεψη γίνεται στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στη γείτονα, το περασμένο Σάββατο.

Ο κ Νίμιτς θα έχει επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο, Τρίτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό. Οι επαφές του θα επικεντρωθούν στη δέσμη προτάσεων, που έχει καταθέσει εδώ και δύο εβδομάδες στους δύο διαπραγματευτές και που αφορούν όχι μόνο στην αλλαγή του ονόματος της γείτονος, αλλά και στο εύρος χρήσης, στη γλώσσα και την ταυτότητα του λαού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια, όπου την επόμενη ημέρα, Πέμπτη θα έχει επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο ειδικός διαμεσολαβητής ζητάει από Αθήνα και Σκόπια “ρεαλισμό” ενώ συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα πετύχει κοινά αποδεκτή συμφωνία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και στο εσωτερικό τους. Ο διπλωμάτης που ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με την εξεύρεση λύσης στο “ονοματολογικό” σημειώνει ότι αναπτύσσεται δυναμική λύσης, ενώ χαρακτηρίζει θετική και σημαντική τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.

“Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων” αναφέρει και προσθέτει “γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις , να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα”.

Διαβάστε επίσης:  Τσουκάτος: Δηλώνει οργισμένος με ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

“Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε”.

Στο μεταξύ στην πΓΔΜ, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό. “Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της “Μακεδονίας” στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας” σημείωσε ο Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας μας, “όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή”.