Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
4.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1773.... Ο βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.

Στην Εκκλησία έρχεσαι όπως είσαι αλλά για να μην μείνεις όπως είσαι!

Δεν υπάρχει ένα φάρμακο για όλες τις παθήσεις, ούτε ή ίδια ποσότητα. Κάθε πάθηση θέλει τον δικό της τρόπο θεραπείας. Ο τρόπος θεραπείας είναι ανάλογος όμως και από το ιστορικό που έχει ο κάθε ασθενής. Πολλά παίζουνε ρόλο για τον τελικό τρόπο θεραπείας.

Το πρώτιστο όμως και το μείζον της υπόθεσης είναι ο ασθενής να θέλει να θεραπευτεί. Εάν ο ασθενής δεν θέλει κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει.
——————————

Σημαντικό λοιπόν και για την πνευματική μας θεραπεία είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε ασθενείς, ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.
Και αυτήν την βοήθεια μπορούμε να την λάβουμε στο πνευματικό νοσοκομείο που είναι η Εκκλησία. Εδώ, ο κάθε ασθενείς συμμετέχει σε κάποιο κοινό πρόγραμμα θεραπείας αλλά συγχρόνως έχει και το προσωπικό του πρόγραμμα που κανονίζεται με τον προσωπικό του πνευματικό ιατρό.
——————————
Η υπακοή του ασθενή είναι σημαντική σ’αυτήν την διαδικασία της θεραπείας. Κάθε τι πρέπει να γίνεται ελεύθερα δηλαδή υπεύθυνα.
——————————
Δεν είναι δυνατόν να ομιλούμε για πνευματική θεραπεία και να αφήνουμε απ’ έξω την ελεύθερη βούλησή μας. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα.
——————————
Το θέμα λοιπόν είναι κατ’αρχήν να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε θεραπεία· αλλά και ότι δεν μπορούμε να αυτοθεραπευτούμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια από κάπου αλλού. Και αυτό το «αλλού» είναι η Εκκλησία.
——————————
Σ’ ένα νοσοκομείο υπάρχει και ένας τόπος όπου υπάρχουν και οι νεκροί, αυτούς δεν μπορεί κανείς πλέον να τους βοηθήσει. Στην Εκκλησία όμως ακόμα και αυτοί, οι πνευματικά νεκροί μπορούνε να αναστηθούνε, μπορούνε να αποκτήσουν ξανά πνοή, καινή ζωή. Γιατί στην Εκκλησία δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχει μη αναστρέψιμη (καταδικασμένη) κατάσταση, αρκεί ο άνθρωπος να θέλει -ακόμα κι αν είναι νεκρός- να ζήσει «συν τω Χριστώ εν τω Θεώ».

——————————
Μέσα στην Εκκλησία ποτέ δεν παύει η ελπίδα, ποτέ δεν παύει η θεραπεία. Ακόμα και όταν -για διάφορους λόγους- καταπατούμε την «θεραπεία» μας και ξαναφουντώνουν οι ασθενειές μας, δεν υπάρχει απόρριψη, δεν υπάρχει «εξιτήριο» λόγο παρακοής. Στην Εκκλησία πάντα υπάρχει συγκατάβαση και συγχώρεση. Ποτέ η Εκκλησία δεν δίνει «εξιτήριο» σε κάποιον ασθενή λόγο απείθειας. Εάν φύγει κάποιος θα το κάνει από μόνος του. Μόνο σε μία περίπτωση η Εκκλησία θα απομακρύνει κάποιον. Μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσπαθεί να περάσει δικές του θεραπείες-θεωρίες σε άλλους ανθρώπους που έρχονται σε σύγκρουση με την θεραπευτική Της.
——————————
Η Εκκλησία λοιπόν είναι ο χώρος μέσα στον οποίο κάποιος έρχεται όπως είναι. Με τις ασθένειές του. Όμως έρχεται όχι για να μείνει ο ίδιος, αλλά για να θεραπευτεί. Αλλιώς δεν έχει νόημα να έρθει. Δεν είχει νόημα να έρθει κάποιος όπως είναι και να παραμείνει όπως είναι πεισματικά και εγωιστικά. Όπως δεν έχει νόημα να πάει κάποιος άρρωστος σε ένα νοσοκομείο και μετά να αρνείται κάθε θεραπεία. Καλύτερα να μη πάει στο νοσοκομείο, αλλιώς η παρουσία του εκεί δεν έχει νόημα.
——————————
Όλοι μας είμαστε ασθενείς και όλοι μας χρειαζόμαστε θεραπεία. Μία θεραπεία που διαφέρει στον καθένα μας λόγο της διαφορετικότητας των ασθενειών μας. Όμως συνάμα η θεραπεία μας είναι και κοινή. Είναι κοινή διότι φέρει κάποια κοινά στοιχεία που είναι η προαίρεσή μας να γίνουμε του Χριστού κι ας πονέσουμε, κι ας πάρουμε πικρό σιρόπι, κι ας εγχειρηστούμε.
——————————
Είναι αυτή η λαχτάρα μας να φάμε και να πιούμε με τον Θεό, τον Χριστό, δια Αγίου Πνεύματος όχι επειδή έχουμε θεραπευτεί αλλά για να κλείσουν οι πληγές μας, για να επουλώσουν τα σημάδια της μετανοημένης μας αμαρτίας, για να πάρουμε μέσα μας δύναμη, φωτισμό, φάρμακο ζωής αιωνίου.
——————————
Γι’αυτό και μέσα στην Εκκλησία αν και νοσοκομείο δεν μυρίζει ιώδιο, οινόπνευμα, σήψη πληγών και θάνατο αλλά πάνω σε όλα αυτά κυριαρχεί η ευωδία της Ζωής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας – Γιορτή σήμερα 17 Ιανουαρίου

Τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου τιμά σήμερα, 17 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους...

Λαμία: Επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση για τα «Προεπαναστατικά κινήματα»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προαναγγέλλει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την...

Τι πρέπει να αιτούμεθα στον Θεό και τι όχι;

Προσευχή: «Εάν τις ίδη τον αδελφόν αυτού αμαρτάνοντα αμαρτίαν μη προς θάνατον, αιτήσει, και δώσει αυτώ ζωήν, τοις αμαρτάνουσι μη προς θάνατον. Έστιν αμαρτία...

Η τέχνη του να βάζουμε τα πράγματα στην σωστή τους σκοπιά

Δέν είναι κακό τό κρασί αλλά η μέθη-ούτε οι τροφές αλλά η γαστριμαργία -ούτε τά χρήματα αλλά η φιλαργυρία -ούτε η ομιλία αλλά η φλυαρία -ούτε τά...

Τα έξω και τα έσω

Τα έξω και τα έσω, Άγιος Αυγουστίνος.«Ο διψών ερχέσθω πρός με καί πινέτω».Όποιος διψάει, άς τρέξει. Πώς θά τρέξει; Όχι μέ τά πόδια. Όχι...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2021 – Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης

Ευαγγέλιο: ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Δ/ 12 – 17 – 12 Ακούσας δέ ότι Ιωάννης παρεδόθη ανεχώρησεν εις τήν Γαλιλαίαν. 13 καί καταλιπών τήν Ναζαρέτ ελθών...

Λαμία: Εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης που απορρέει από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος δια της λογχευθείσης πλευράς Του επί του Τιμίου...

Βρείτε μας

7,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κυβέρνηση στην εκκλησία: O νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν

"O νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος...

Η εκκλησία αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση της κυβέρνησης

Την άρνησή της να συμμορφωθεί στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ιεροί ναοί...

Πως φτάσαμε στον Ιερό συμβιβασμό Μαξίμου – Εκκλησίας

Με έναν συμβιβασμό κατασβέστηκε τελικά η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις σχέσεις της κυβέρνησης...

Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στις εκκλησίες

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση αναφορικά με τις Θείες Λειτουργίες κατά την περίοδο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή