Στη Θεσσαλονίκη φθάνει απόψε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με την Ελλάδα να είναι ο πρώτος σταθμός μιας μίνι –περιοδείας του στην Ευρώπη καθώς θα επισκεφθεί επίσης την Κροατία, Ιταλία και την Αγία Έδρα.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Η επίσκεψη του ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ επειδή δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη στην Τουρκία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι «δεν πρέπει να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές». Και από τον τουρκικό Τύπο άλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη στην Κύπρο.
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Πομπέο θα ξεκινήσει αύριο στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται επίσης να υπογράψει διμερή συμφωνία για την έρευνα και την τεχνολογία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη ενώ θα μετάσχει σε συζήτηση στο digital hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που αφορά στην ενέργεια και στις υποδομές. Οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε ενεργό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Β. Ελλάδα και η παρουσία του κ Πομπέο θα αναδείξει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στα Δυτικά Βαλκάνια ειδικά σε αυτούς τους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Πομπέο
Στη συνέχεια ο κ Πομπέο θα μεταβεί στην Κρήτη όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, ενώ το πρωί της Τρίτης θα επισκεφθούν μαζί τη βάση της Σούδας, εκεί όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ακριβώς πριν ένα χρόνο οι δυο χώρες υπέγραψαν την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.