Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Στην ”εντατική” η Toυρκία – Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα πήρε ο Ερντογάν!

Κρίση-”μεγατόνων” για την Τουρκία
Ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση βρίσκεται η Τουρκία σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, μετά την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πολλών δισ. δολαρίων λόγω της μεγάλης “τρύπας” που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία της χώρας.

Mάλιστα σύμφωνα με την Yeni Akit, η Τουρκία έλαβε 100 εκατ δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να αντιμετωπίσει την πανδημία!

Η Τουρκία θεωρείται αυτήν την περίοδο ως χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την εγχώρια και διεθνή πολιτική της. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν χρήματα για ανασάνει η οικονομία της.

Η μόνη ελπίδα της Άγκυρας είναι τα θαλάσσια οικόπεδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, τα οποία όμως διαφυλάττουν ως “κόρη οφθαλμού” ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Άρα η κρίση απασχολεί και την χώρα μας, καθώς οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Οι αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα.

Τα συνολικά αποθέματα – προϊόν δημιουργικής λογιστικής και αποτέλεσμα αναγκαστικού δανεισμού δολαρίων από τις ιδιωτικές τράπεζες αλλά και τους Τούρκους πολίτες – θα ακολουθήσουν σύντομα:

«Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, εκτιμούμε ότι τα συνολικά αποθεματικά θα εξαντληθούν το αργότερο έως την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το νωρίτερο έως την 3η εβδομάδα του Ιουλίου,» αναφέρει η ανάλυση.

Ωστόσο τα συνολικά αποθέματα δεν ανήκουν στο τουρκικό κράτος, αλλά αποτελούν δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από ότι φαίνεται θα αποπληρωθούν με υποτιμημένες λίρες.

Capital Controls και διεθνής διάσωση
«Πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει δραματικά τα ποσοστά και πιθανότατα θα εισαγάγει αυστηρά capital controls. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αναγκαστεί να ζητήσει πολυμερή υποστήριξη εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο,» αναφέρει η έκθεση της TD Securities.

Η τελευταία αναφορά παραπέμπει σε διεθνή βοήθεια για την τουρκική οικονομία με κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή κάποια ενίσχυση με συμφωνίες παροχής συναλλάγματος με swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Όμως η πρώτη επιλογή έχει απορρίπτεται προς το παρόν από το τουρκικό καθεστώς, ενώ η δεύτερη έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν δολάρια στον Ερντογάν που ασκεί ανορθόδοξες πολιτικές στα επιτόκια και τη χώρα και το πιθανότερο είναι να τα κάψει και αυτά στην στήριξη της ισοτιμίας του νομίσματος του.

Οι καναδοί αναλυτές κρούουν συναγερμό και για ενδεχομένως πιο ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης:

«Ενώ προβλέπουμε επί του παρόντος το USD / TRY να φτάσει στα 8,00 μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εάν η παγκόσμια τάση για ένα ισχυρότερο USD δεν αλλάξει, αυτές οι δυναμικές αποθεματικών δείχνουν τους κινδύνους και για τα τουρκικά επιτόκια και το USD / TRY να αυξάνονται και νωρίτερα.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας – Από τον Όμηρο έως σήμερα

Εδώ και λίγα χρόνια, έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του ποιητή του...

Ξεκίνησε πόλεμος Κουμουνδούρου – Νέας Αριστεράς για το περίεργο δάνειο του Κασσελάκη στα κομματικά ΜΜΕ

Νέο κύκλο εσωστρέφειας, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει, καθώς αφορά τα δυσοίωνα οικονομικά του...

Με δάνειο 250.000 ευρώ o Κασσελάκης κρατάει σε ομηρία την Κουμουνδούρου και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Κασσελάκης από τον προσωπικό του λογαριασμό. Τα ταμειακά...

Γιουβάλ Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση με «καταστροφικές» συνέπειες, σύμφωνα με...