Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
19.4 C
Athens

ΣΤΗΝ ΕΥΠ! ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ η αξιωματικός – κλειδί στην παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη…

Μια δραστήρια 45χρονη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με θητεία σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η Δίωξη Ναρκωτικών, αλλά και στην αντιμετώπιση των χούλιγκαν, που είχε συμμετάσχει σε μυστικές έρευνες της ΕΥΠ και… επί ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είχε κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.


Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα “Νέα”, η υπογραφή της εν λόγω αξιωματικού – με τον βαθμό της αστυνομικής υποδιευθύντριας – φέρεται ότι κυριαρχεί στο έγγραφο αίτημα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Σεπτέμβριο του 2021. Το έγγραφο αυτό παρουσιάσθηκε, μάλιστα, σε κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που πραγματοποίησε προ τριημέρου έλεγχο στις μυστικές υπηρεσίες.

Ειδικές αποστολές


Η έμπειρη αξιωματικός θεωρείτο για πολλά χρόνια ως «άνθρωπος ειδικών αποστολών», εντός και εκτός ΕΥΠ, και είχε συμμετάσχει επί ΣΥΡΙΖΑ – υπό τη διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη – στις έρευνες για το μεγάλο δίκτυο διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και για τα παραδικαστικά κυκλώματα, οπότε, μάλιστα, εξετάστηκαν και τυχόν επαφές και οι διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Επίσης είχε συμμετάσχει και στη μεγάλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά το 2007.

Αποχώρησε από την ΕΥΠ την περίοδο 2016-2017 και επέστρεψε την τελευταία διετία, αναλαμβάνοντας έρευνες αιχμής, σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα είχε αναλάβει προϊσταμένη στην αντίστοιχη υποδιεύθυνση της ΕΥΠ. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν, ωστόσο, είναι πώς επέστρεψε στην ίδια υπηρεσία, παρότι είχε θητεία επί ΣΥΡΙΖΑ (με βάση τις επιλογές σε τέτοιου είδους υπηρεσίες) και αν αποτέλεσε επιλογή ανωτάτων στελεχών της ΕΥΠ ή ιδιωτών.

Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι «η επιλογή της έγινε με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια αφού πρόκειται για μία έμπειρη, ικανή και αφοσιωμένη στο έργο της αξιωματικό με σημαντικές επιτυχίες».

Οι Κινέζοι


Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν απαντούν σε ένα επιπλέον ερώτημα: Γιατί η εν λόγω αξιωματικός, με τις επιχειρησιακές κυρίως περγαμηνές, και το συγκεκριμένο τμήμα ανέλαβε την παρακολούθηση, εφόσον αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, προέκυψε έπειτα από αιτήματα ξένων υπηρεσιών λόγω αναφερόμενων «συναντήσεων του τότε ευρωβουλευτή με κινέζους αξιωματούχους που προωθούσαν τα ρωσικά συμφέροντα».

Λόγοι, δηλαδή, παντελώς άσχετοι με ζητήματα εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος και ύποπτων ενεργειών ενόπλων που ερευνούσε η υποδιεύθυνση της ΕΥΠ στην οποία προΐστατο η 45χρονη αξιωματικός. Επίσης, ζητούμενο αποτελεί αν είχε αναλάβει και φυσικές παρακολουθήσεις προσώπων.

Με δική της υπογραφή


Πρόκειται, λοιπόν, για το νέο πρόσωπο στην υπόθεση των συνακροάσεων και η ανάδειξη του ρόλου της φαίνεται να δίνει απάντηση στο ερώτημα της αιφνιδιαστικής αποχώρησής της – ενάμιση μήνα πριν – από τις μυστικές υπηρεσίες, αμέσως μόλις αναδείχθηκε η υπόθεση Ανδρουλάκη. Από την πλευρά τους, υπηρεσιακοί παράγοντες ερμήνευαν την αποχώρησή της ως προσωπική επιλογή και άσχετη με τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Εντούτοις, με βάση τα έγγραφα που επιδείχθηκαν στα στελέχη της ΑΔΑΕ φέρεται ότι έχει συνυπογράψει το αίτημα για την άρση απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Μαζί της, μάλιστα, είχε αποχωρήσει και άλλη αξιωματικός-συνεργάτιδά της, που επίσης επέστρεψε σε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα της Ασφάλειας Αττικής που ασχολείται με τις αναζητήσεις ελλήνων και αλλοδαπών εμπλεκομένων σε ποινικές υποθέσεις.

Στην ίδια υποδιεύθυνση της ΕΥΠ, συμμετείχαν και αστυνομικοί με παρουσία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ορισμένοι από τους οποίους έχουν επίσης επιστρέψει στις πρότερες υπηρεσίες τους.

Νέα ερωτήματα


Εξάλλου, στην υπόθεση Ανδρουλάκη νέα ερωτήματα προκαλεί και η… εξαΰλωση του αρχείου με τα δεδομένα των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Επισήμως, αυτό φέρεται ότι έχει συμβεί λόγω της απόσυρσης του προηγούμενου συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ (με το οποίο φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε η υποκλοπή των συνομιλιών Ανδρουλάκη) και της αντικατάστασής του με νέο σύγχρονο «Μεγάλο Αδελφό», ιταλικής κατασκευής, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 2021.

Ωστόσο, άλλες πηγές σημειώνουν ότι η άμεση καταστροφή ηλεκτρονικών αρχείων τηλεφωνικών υποκλοπών είναι μία «συνήθης διαδικασία» όταν από τις τηλεφωνικές καταγραφές δεν προκύπτει σημαντικό στοιχείο.

150 αιτήματα


Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των στελεχών της Αρχής αλλά και των ερευνητών της υπόθεσης στρέφεται στα περίπου 150 αιτήματα για άρση απορρήτου που είχαν υποβάλει οι υπηρεσίες της ΕΥΠ και απερρίφθησαν από την αρμόδια εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου.

Κύριο ζητούμενο αποτελεί, βέβαια, ποια είναι τα πρόσωπα που αφορούσαν τα αιτήματα και η αιτιολόγηση ώστε να γίνουν στόχος νομίμων συνακροάσεων. Καθώς και αν στην «απορριφθείσα» λίστα θα μπορούσαν να περιέχονταν τα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων. Επιπλέον, ερωτήματα προκύπτουν για τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων από τη δικαστική λειτουργό, κρινόμενα ως «αστήρικτα», αλλά και ποια ήταν η στόχευσή τους.

Εν τω μεταξύ, το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ φέρεται ότι ολοκλήρωσε συμφωνία με αξιωματούχους της ΕΥΠ για την on-line αποστολή – προς ενημέρωση ειδικού ψηφιακού αρχείου – όλων των παρακολουθούμενων τηλεφωνικών αριθμών από τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει τους ελέγχους στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων, αφού μέχρι τώρα τα στοιχεία των χιλιάδων παρακολουθούμενων προσώπων και οι τηλεφωνικοί αριθμοί τους στέλνονταν σε έγχαρτη μορφή και ήταν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε αναζήτηση, σύγκριση και ελεγκτική διαδικασία. Ολα αυτά στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά και με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Σαμαράς δείχνει τα δόντια του στον Κυριάκο μέσω ΗΠΑ!

Το δείπνο – μυστήριο στο σπίτι του αμερικανού πρέσβη… Υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες, αυτό θα γινόταν πρώτη είδηση στο σύνολο των εφημερίδων. Όμως, φαίνεται ότι...

ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ! ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής…

Ταξίδι αστραπή για να βρεθεί στο μνημόσυνο του ψευτομουφτή Μετέ και να προπαγανδίσει τα περί «τουρκικής μειονότητας». Και μέσα στο έδαφός μας προκαλούν οι Τούρκοι,...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τυχαία συνάντηση με οδηγό ταξί στις ΗΠΑ – «Πού είσαι ρε...

Μια απρόσμενη συνάντηση είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Συνάντησε έναν οδηγό ταξί με καταγωγή από την Τρίπολη. Η ανάρτηση που έκανε στο...

Θεόδωρος Καράογλου: Συγκλονίζει ο βουλευτής που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού

Την περιπέτεια που περνά με την υγεία του μοιράστηκε για πρώτη φορά δημοσίως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του...
Σπίρτζης: Η ομάδα που διαφωνεί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφική

Γιατί πήγε άπατη η καταγγελία Σπίρτζη

Θεωρητικά η προηγούμενη Παρασκευή μετά την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, ότι παρακολουθούν το τηλέφωνο του ήταν δική του. Όμως ουδείς-πέραν των δηλώσεων του έξω από...

Πως είναι να ζεις χωρίς θέρμανση;…

Δεν ξέρω πως είναι να ζεις χωρίς θέρμανση. Τη βγάζαμε στη φτώχεια, το έχω πει, τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου, αλλά δούλευαν...

Υποκλοπές: Τα απόρρητα έγγραφα των αόρατων παρακολουθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Οι διασυνδέσεις σε τέσσερα υπουργεία, η κοινή ομάδα πρακτόρων και η σύγκριση των υποθέσεων Ανδρουλάκη – Σπίρτζη Eξασέλιδο έγγραφο με τα δεδομένα από φυσικές κυρίως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,216ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υποκλοπές: Υπουργοί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο υπουργός είχε συνάντηση με ιδιώτη σε εστιατόριο τον Ιούλιο του 2016…». Το νέο...

Η ΑΔΑΕ προχωρά σε ελέγχους σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Στη διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας...

ΕΥΠ: Το ηθικό πλεονέκτημα του Κώστα Καραμανλή

«Δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού στο Κοινοβουλευτικό μας Πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της Ε.Υ.Π.....

Βουλή: Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

Στην τετράωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών προκλήθηκε ένταση όταν, σύμφωνα με πηγές...