Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
18.2 C
Athens

Στην Τουρκία ο Τσίπρας για προσφυγικό, διμερή και Κυπριακό

Υπό το βαρύ κλίμα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία για συζητήσεις με την εκεί ηγεσία που θα επικεντρωθούν εν πολλοίς στο προσφυγικό πρόβλημα.

Οι επίσημες συνομιλίες, πρώτα με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αυθημερόν από την Κωνσταντινούπολη.

Εκεί, θα φτάσει σήμερα Τρίτη με πτήση από την Αθήνα, και θα γίνει δεκτός πρώτα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ανεπίσημα θα δει στην Κωνσταντινούπολη τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για μία πρωταρχική συζήτηση, κυρίως γύρω από το προσφυγικό, και εν συνεχεία θα μεταβούν αμφότεροι στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το φιλικό παιχνίδι, μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Τουρκίας και Ελλάδος – παιχνίδι στο οποίο θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο ο νέος προπονητής της Ελλάδας, Γερμανός Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα, διετέλεσε και προπονητής της τουρκικής Γαλατάσαραϊ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου «θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις – με έμφαση στο Προσφυγικό – και στις διμερείς σχέσεις».

Η τουρκική πλευρά, κατά πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Αθήνα, θα εμμείνει και στη διασύνδεση της όποιας συνδρομής της στο προσφυγικό πρόβλημα με άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας, όπως ανάφερε αξιόπιστη πηγή στο ΚΥΠΕ, θα επαναλάβει στους Τούρκους αξιωματούχους ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί η Άγκυρα να αποδεχτεί «τις ευνόητες προϋποθέσεις» που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την πλήρη ένταξή της, μία από τις οποίες είναι και η επίλυση του Κυπριακού.
Άλλη διπλωματική πηγή, ωστόσο, στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με ορθάνοικτο το θέμα των προσφύγων, θέμα που φαίνεται πως διασυνδέεται πλέον και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, Αθήνα και Άγκυρα «θα φροντίσουν να μην αγγίξουν πολύ το Κυπριακό».

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η Άγκυρα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, και ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να ασκήσει πίεση προκειμένου να λάβει τα ανταλλάγματα που επιθυμεί προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Μερικά από αυτά, εκτός από το «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, είναι και η κατάργηση της βίζας στην ΕΕ για Τούρκους υπηκόους, και να λάβει έναντι της βοήθειάς της στο προσφυγικό χρηματοδότηση περί των 3 δισ. ευρώ.
Η απελευθέρωση της βίζας είναι κάτι που εδώ και χρόνια και για τουριστικούς λόγους δεν βλέπει αρνητικά η ελληνική πλευρά με την προϋπόθεση να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα.

Ενώ για τη χρηματοδότηση που ζητά η Άγκυρα, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι αυτή πρέπει να συνδεθεί με άμεσα αποτελέσματα στη διακοπή των προσφυγικών ροών.
Η δημιουργία hot spots στην Τουρκία αποτελεί, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τη μοναδική λύση στον προσφυγικό πρόβλημα με την καταγραφή – ταυτοποίηση και την μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη να γίνεται κατευθείαν από τα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας.

Με τη θέση αυτή της Ελλάδας συμφωνεί τόσο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όσο και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Η Γερμανία, από την άλλη, επιθυμεί τη δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, χωρίς όμως να εμφανίζεται αρνητική στο ελληνικό αίτημα.

Στο ταξίδι του στη Τουρκία, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στις έκτακτες ενισχύσεις ενόψει του Πάσχα, στα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...