Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

12
Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα κτυπήσει πρώτο κουδούνι του νέου διδακτικού έτους σε όλα τα σχολεία της χώρας, τέσσερις μέρες πριν την παραδοσιακή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11/11, προκειμένου να δοθεί έστω και ελάχιστος χρόνος στους εκπαιδευτικούς να καλύψουν κάποια από τα περσινά κενά ελέω κορωνοϊού.

Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι ο τρόπος λειτουργίας τους και τα σενάρια είναι δύο.Στο υπουργείο Παιδείας εδώ και εβδομάδες εξετάζουν δύο εναλλακτικές συνθήκες για τη λειτουργία των σχολείων με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του ιού. 

Η πρώτη είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας, με αποστάσεις, αντισηπτικά και διαλείμματα εκ περιτροπής.Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με τμήματα έως 15 μαθητών, αλλά και πάλι εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο και για τα δύο σενάρια, σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, η οποία συμπλήρωσε ότι είναι αρκετά νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση, όταν πλησιάσει η κατάλληλη ώρα, οι ειδικοί θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες «πιέζουν» προς το δεύτερο σενάριο ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην αγορά και την εργασία, καθώς η εκ περιτροπής διδασκαλία απαιτεί και άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς των παιδιών, οι οποίες προκαλούν αρρυθμίες στην χτυπημένη από την πανδημία οικονομία και τις εργασιακές συνθήκες.