Στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χθες άλλωστε αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα που έκανε λόγο για ακόμα μια φορά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
«Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως» είπε ο κ. Γεννηματάς.
Η παρέμβαση του κ Κατρούγκαλου σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου θα γίνει λιγες μέρες μετά τη σαφή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω του προέδρου του, Ντόναλντ Τουσκ στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου το θέμα συζητήθηκε μετά τις τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Σύνοδο του Σίμπιου.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη Λιβύη.
Η συζήτηση για τη Λιβύη θα εστιάσει στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και την επίλυση της κρίσεως, ενώ πρόκειται να μετάσχει και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ ΟΗΕ, Ghassan Salamé.
Θα έχει προηγηθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομoλόγους τους των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, υπό το φως συμπλήρωσης 10 ετών από την εγκαθίδρυσή της.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, οι Υπουργοί Εξωτερικών, μαζί με τους Υπουργούς Αμύνης καθώς και τους ομολόγους τους του σχήματος G5 χωρών του Sahel (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μαλί, Μαυριτανία, και Νίγηρας) θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή του Sahel.
Περαιτέρω, θα γίνει μια αποτίμηση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα 25 συμμετέχοντα Κ-Μ στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.