Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Στο γραφικό χωριό «Ψαράδες» στις Πρέσπες θα πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας (Φώτο-Βίντεο)

Σε ένα γραφικό χωριό, τους «Ψαράδες» στις Πρέσπες θα πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Σε αυτό το ειδυλλιακό χωριό της Μακεδονίας, με ισχυρούς συμβολισμούς, θα επικυρωθεί η συμφωνία.

Ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή των πολιτικών αρχηγών των δύο χωρών είναι πυρετώδεις, καθώς όλα τα διεθνή «βλέμματα» θα είναι στραμμένα στους «Ψαράδες».

Στο γραφικό χωριό «Ψαράδες» στις Πρέσπες θα πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας

Στο σημείο έχει στηθεί μια μεγάλη εξέδρα ενώ ο χώρος είναι προστατευμένος ακόμη και σε ενδεχόμενο βροχόπτωσης.

Στο γραφικό χωριό «Ψαράδες» στις Πρέσπες θα πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο καθώς όλα τα συνεργεία εργάζονται συντονισμένα ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Κυριακή το πρωί.

Το αυριανό πρόγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Οι προετοιμασίες είναι ακόμα πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της αυριανής τελετής.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο Πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Πηγή φωτό και βίντεο: life-events.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καλύτερο από παραμύθι: Ταξίδι στο πραγματικό χωριό του Αϊ Βασίλη – Το μαγευτικό σκηνικό που κόβει την ανάσα!

Αξίζει να το δεις από κοντά έστω και μια φορά στη ζωή σου Το αληθινό...

«Ξέρεις τι δεν καταλαβαίνω με σας τις νέες, σήμερα; Το γιατί παραπονιέστε;»

”Μια Μηλιώτισσα θυμάται τη ζωή της”:  Ακόμη και εγώ, όταν το συλλογιέμαι καμιά φορά....

Το απίθανο σημείωμα έξω από παραβάν σε χωριό της Λάρισας

Χωρίς σταυροδότηση ήταν οι χθεσινές εκλογές ωστόσο δεν φαίνεται το γεγονός αυτό να είναι...

Γάβρος: Το ερημωμένο χωριό με το κινηματογραφικό σκηνικό που προσέλκυσε Αγγελόπουλο, Βούλγαρη και… Τζέιμς Μποντ!(βίντεο)

Ο ερημωμένος Γάβρος, το πλίνθινο χωριό στηνΚαστοριά , που μοιάζει περισσότερο με κινηματογραφικό σκηνικό, είναι ένα...