Και ο τουρισμός μπαίνει στο «παιχνίδι» των επιδοτήσεων και των φορολογικών απαλλαγών, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου: Μετά τον τομέα της «Μεταποίησης – Εφοδιαστικής Αλυσίδας», όπου ήδη «τρέχουν» οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, υπεγράφη και η προκήρυξη για το καθεστώς ενίσχυσης «Τουριστικών Επενδύσεων».
Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ορίστηκε η 5η Σεπτεμβρίου με ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας την 5η Δεκεμβρίου 2022.
Προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα υπολογίζεται πως θα προκηρυχθεί και το πλέγμα των ενισχύσεων μέσα από το νέο νόμο για το καθεστώς της «Αγροδιατροφής».
Το ελάχιστο κόστος επένδυσης που ενισχύεται στον Τουρισμό
Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης των «Τουριστικών Επενδύσεων», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου διαμορφώνεται σε:
- 000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
- 000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
- 000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
- 000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
- 000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr).
Ποιοι παίρνουν επιχορήγηση και ποιοι φορολογική απαλλαγή
Το κάθε καθεστώς (Μεταποίησης- Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τουρισμού και Αγροτοδιατροφής) θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 75 εκατ. θα αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 75 εκατ. φορολογικές απαλλαγές.
Ήδη πάντως «τρέχει» η υποβολή αιτήσεων για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» -που προηγήθηκε των «Τουριστικών Επενδύσεων»- με τους ενδιαφερόμενους να έχουν την δυνατότητα να να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω του https://opsan.mindev.gov.gr έως και τη Δευτέρα 31η Οκτωβρίου 2022.
Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης -πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων- και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δημιουργία νέας μονάδας.
β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν με τον όρο, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά διακόσια τοις εκατό (200%) τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως η αξία αυτή έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος, που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.
δ. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου
Για την υπαγωγή στο καθεστώς απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στα:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 εκατ. ευρώ για όλα τα είδη ενισχύσεων.
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί:
ι) τα 3 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση των ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης
ιι) τα 5 εκατ. ευρω για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
γ. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 300 χιλ. ευρώ υπολογιζομένου εντός των ορίων των περιπτώσεων α και β.
Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες της περ. στ (δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ.
2α. Το ανώτατο όριο των 3 εκατ. ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων και υπολογίζεται με την εξής σειρά: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (εφόσον ζητείται με την επενδυτική πρόταση), φορολογική απαλλαγή.
Το ανώτατο όριο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων.
Ενισχύσεις έως και 30 εκατ. για συνδεδεμένες επιχειρήσεις
Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις στο πεδίο «Μεταποίησης- Εφοδιαστικής Αλυσίδας», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών.
Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στο παρόν και για χρονική περίοδο τριών ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του.
Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής.
Το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης περικόπτεται αναλογικά κατά είδος ενίσχυσης και ομάδα δαπανών. Τα ανώτατα όρια στην προκειμένη περίπτωση προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.