Στο πρώην στρατόπεδο Μελά, «το μεγαλύτερο πάρκο της ΝΑ Μεσογείου»

26

Στα 336 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο παραδόθηκε την Τετάρτη στον ομώνυμο δήμο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τελετή παραχώρησης παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο ένα από τα κτήρια του στρατοπέδου, είπε ο κ. Καμμένος, θα δημιουργηθεί μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των οποίων οι φωνές «ακούγονται ακόμα στο χώρο».

Σε άλλο κτήριο θα δημιουργηθεί μουσείο για τη γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού, συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος πρότεινε μάλιστα να πραγματοποιούνται στο πρώην στρατόπεδο οι κύριες εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Ξέρουμε ότι αυτό το στρατόπεδο, στο οποίο για πρώτη φορά ο ελληνικός στρατός ήρθε το 1912, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, το 1940 οι γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το πήραν πάλι στην κατοχή τους. Σήμερα μια και έξω παραδίδεται στο λαό κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε επίσης:  Παξοί: Τραγικό θάνατο βρήκε 15χρονος από ταχύπλοο

«Τριακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα παραδίδονται, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν το πρόγραμμα της χρήσης των χώρων προς όφελος του προσωπικού. Θέλω να πω ότι αυτό το στρατόπεδο δεν παραδίδεται εν είδει ρουσφετιού ή αν θέλετε παραχώρησης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν, αλλά ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το ότι, σαν αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων, παραχωρούνται από τον δήμο 83 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου.