Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Στο τραπέζι η παράταση του lockdown – Οι πηγές ανησυχίας και τα σενάρια για σχολεία – λιανεμπόριο

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση αυτή.

Στο… τραπέζι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι η παράταση του lockdown στην Αττική – ίσως και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο”- για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Το στοιχείο – κλειδί για τα επόμενα βήματα είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και ειδικά στις κλίνες ΜΕΘ, με την πίεση να είναι αυξανόμενη, γεγονός που κρούει “καμπανάκι” κινδύνου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 656 κλίνες ΜΕΘ στην Επικράτεια, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές, ενώ στην Αττική από τις 240 οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές. Την Τετάρτη δε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 755 νέα κρούσματα πανελλαδικά και 13 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 313.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό και με τα κρούσματα των μεταλλάξεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι τα παρακολουθούν και τα αξιολογούν συνεχώς προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα πριν προβούν σε νέες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Έως και τις 28 Φεβρουαρίου θα “ξεσκονίζουν” τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να μπορέσουν να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και εάν θα υπάρξει έστω και μερική άρση του lockdown ή παράτασή του. Όπως έλεγαν κάποιοι ειδικοί η κακοκαιρία “Μήδεια”, μπορεί να άφησε σοβαρά προβλήματα στο πέρασμά της, όμως μάλλον έκανε καλό στην πανδημία, με την έννοια ότι μειώθηκε η κινητικότητα στους δρόμους, αλλά και στην ανταλλαγή επισκέψεων στα σπίτια.

μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας

Πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι θα χρειαστεί παράταση του lockdown

Όπως και να έχει το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο. Πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι θα χρειαστεί παράταση του lockdown τουλάχιστον για δύο εβδομάδες με επίκεντρο την Αττική. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείξουν βελτίωση ίσως να μπορούν να γίνουν κάποιες εισηγήσεις για παράταση μόλις μίας εβδομάδας και μετά να μπορέσει να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Ένα σενάριο θέλει σε πρώτη φάση να ανοίγουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και λίγο αργότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ένα δεύτερο σενάριο θέλει να ανοίγουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργούν εναλλάξ με δια ζώσης εκπαίδευση. Δηλ. όταν ανοίξουν τα Γυμνάσια, τα Λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και το αντίθετο.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει και το λιανεμπόριο να ανεβάζει… ρολά την 1η Μαρτίου, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Σε πρώτη φάση αν ανοίξουν, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και σταδιακά να εισάγεται και το click in shop τουλάχιστον στα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης. Όσον αφορά στην εστίαση δε, αυτή είναι η τελευταία που θα ανοίξει και όπως όλα δείχνουν πολύ αργότερα.

Το σίγουρο είναι ότι έως το Πάσχα, όπως επισημαίνουν πολλοί θα πηγαίνουμε με τη στρατηγική του “ακορντεόν”, ανάλογα με το τι επιβάλλουν οι συνθήκες κάθε φορά. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι αν όλα πάνε καλά με τους εμβολιασμούς και τις παραδόσεις των δόσεων στην ώρα τους, να έχει επιτευχθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες έως το Πάσχα, οπότε ελπίζουν όλοι τα πράγματα να είναι καλύτερα. Από τώρα υποστηρίζουν πάντως, ότι το Πάσχα δεν θα είναι όπως τα προ- COVID χρόνια.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, σημειώνοντας πως “τα μέτρα αποδίδουν”.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως σύμφωνα με την ομάδα των επιδημιολόγων και τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση του φορτίου σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

“Στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει όμως μία σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν και αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών –  Τι ισχύει και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Έρχεται παράταση τριάντα ημερών στην υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες

Την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει παράταση ενός μήνα για...

Τέλη κυκλοφορίας – Χ. Θεοχάρης: Ενδεχομένως παράταση ολίγων ημερών

«Ενδεχομένως για κάποιες ημέρες να έχουμε και μία παράταση στη διαδικασία» δήλωσε αναφερόμενος στα...

Πόθεν Έσχες: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 για όλες τις δηλώσεις

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 παίρνουν οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες. Όπως αναφέρεται...