Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών το πακέτο του 1,8 δισ.

43
συνάντηση, θεσμούς, μέτρα,

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Αθήνας – θεσμών μπαίνει από σήμερα στις 18:30 το πλέγμα μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό του “πυρετού διαβουλεύσεων” σε τεχνικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι δεν είχε ανακοινωθεί παρά μόνο μέχρι λίγο μετά τις 14:00 η ώρα για τη συνάντηση ωστόσο από το υπουργείο διαμήνυαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, στη συνάντηση θα συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες. Η συνάντηση πάντως των κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με το κουαρτέτο θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των χθεσινών δηλώσεων Λαγκάρντ – Μέρκελ που “δείχνουν” ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για λήψη περισσότερων ή περισσότερο αποτελεσματικών μέτρων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επίκειται αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι αυτή η αύξηση δεν θα φθάσει στα 10 λεπτά όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά θα κυμανθεί στα περίπου 5 λεπτά ανά λίτρο. Πάνω σε αυτή την αύξηση, ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι αρκετά υψηλότερη. Φαίνεται επίσης ότι η Αθήνα προτείνει την αύξηση των τελών ταξινόμησης σε παλιά και νέα αυτοκίνητα, με τους συντελεστές να συνδέονται με την εμπορική αξία των οχημάτων, αλλά και την αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο στη βιομηχανία παρά τις αντιδράσεις και του ΣΕΒ.

Η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει μια λελογισμένη αύξηση που εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Επίσης, θα αυξηθεί κατά πως φαίνεται ο φόρος στα τσιγάρα, μέτρο που θα κριθεί εάν είναι αποτελεσματικό μόνο εάν η πλευρά των δανειστών πειστεί ότι το σχέδιο για το λαθρεμπόριο των τσιγάρων είναι επαρκές. Επιπρόσθετα και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρωζώνη σε αυτό, θα αυξηθούν με βάση τις προτάσεις της Αθήνας τα τέλη κινητής τηλεφωνίας ενώ θα επιβληθεί τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:  ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα και παροχές πληρώνονται σήμερα

Η εκτίμηση είναι πως οι εταιρείες θα απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και δεν θα μετακυληθούν στους καταναλωτές. Από την άλλη, φαίνεται πως “κόλλησε” η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Μέχρι και χθες υπήρχε η ενημέρωση ότι δεν θα αυξηθεί ο ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο, φυσικό αέριο οικιακής χρήσης.

Ωστόσο, χθες το βράδυ και μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση στο υγραέριο, κάτι που θα πλήξει όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν κάνει τέτοιες μετατροπές στους κινητήρες τους. Στο πλαίσιο των περικοπών, φαίνεται πως η κυβέρνηση οδηγείται στην περικοπή αμυντικών δαπανών. Όπως μετέδωσε ο Γ. Παππούς η φετινή δέσμευση της χώρας αφορά σε 400 εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να φθάσει σε αυτό το ύψος, με ρεαλιστικότερο στόχο τα 200 εκατομμύρια.

Ωστόσο, υπάρχει κατηγορηματική άρνηση για μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου. Στην πρώτη γραμμή της εφεδρείας τοποθετείται και η σκέψη για αύξηση των εσόδων από τον φόρο ακινήτων κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση επιμένει και στην άντληση εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, αναζητώντας άλλους τρόπους καθώς η αύξηση ανά στήλη έχει αποτύχει.