Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Στον εισαγγελέα ο Μένιος Φουρθιώτης και δύο ακόμη άτομα

Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγήθηκε ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος μετήχθη φορώντας χειροπέδες.

Μαζί του προσήχθησαν και δύο ακόμα άτομα που έχουν συλληφθεί, στο πλαίσιο της έρευνας της Ασφάλειας Αττικής, για τις επιθέσεις στο σπίτι του στον Διόνυσο, αλλά και τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών της ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων βρίσκονται και οι καταγγελίες από τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, για εναντίον του συμβόλαιο θανάτου στο οποίο εμπλέκεται παρουσιαστής.

Ο Μένιος Φουρθιώτης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στις επιθέσεις που έγιναν στο σπίτι του, τόσο με καλάσνικοφ, όσο και με εκρηκτικό μηχανισμό στην γκαραζόπορτα, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες αστυνομικές πηγές, φέρεται ότι τις είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος, μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς του και είχε προσλάβει τους δύο από άλλους συλληφθέντες για να τις υλοποιήσουν.

Όπως προέκυψε, ωστόσο, από την αστυνομική έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, οι ίδιοι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, όταν επιχείρησαν να τους ελέγξουν στην Νέα Ερυθραία.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας προέκυψε ότι το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε είναι το ίδιο στη Νέα Ερυθραία και στο σπίτι του Φουρθιώτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φουρθιώτης γνώριζε τους δύο δράστες, οι οποίοι είναι άτομα με ποινικό παρελθόν στη νύχτα, στην περιοχή του Πειραιά και τους είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ως σεκιούριτι, όπως ανέφεραν οι ίδιοι.

Ο τρίτος από τους συλληφθέντες, είναι ο αδελφός ενός εκ των δύο, ο οποίος φέρεται ότι τους βοήθησε να κρύψουν το δίκυκλο με το οποίο διέφυγαν μετά τους πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι ο ένας είχε ταυτοποιηθεί από την αρχή σχεδόν από DNA σε μια τσάντα που τους έπεσε στη Νέα Ερυθραία.

Τρεις εισαγγελικές έρευνες έχουν διαταχθεί αυτεπαγγέλτως

Τρεις διαφορετικές εισαγγελικές έρευνες έχουν διαταχθεί αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες αρχές για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες,  με κεντρικό πρόσωπο τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα . 

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος κρατείται από χθες στα γραφεία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας μαζί με τρία ακόμη άτομα. Είχε προηγηθεί, η κλήση του τηλεπαρουσιαστή για κατάθεση στα γραφεία της ίδιας υπηρεσίας και ακολούθησε έφοδος της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία εισαγγελέα, στο σπίτι και το γραφείο του παρουσιαστή στο κανάλι Ε.Σύμφωνα με πληροφορίες, από το γραφείο του Μένιου Φουρθιώτη έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα αντικείμενα στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι εισαγγελικές αρχές με προσεκτικά βήματα, κάτω από απόλυτη μυστικότητα και με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, όπως απαιτεί η εσωτερική έννομη τάξη, αλλά και οι ευρωπαϊκή σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξετάζουν ένα προς ένα τα πραγματικά εκείνα περιστατικά που αποτέλεσαν την αφορμή για την παρέμβασή τους, με στόχο να διαπιστωθεί αν και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν ενδεχομένως τελεστεί.

Και στο τέλος κάθε μίας από αυτές τις εκκρεμείς δικογραφίες ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι εκείνος που κυριαρχικά αποφαίνεται αν θα προχωρά στην άσκηση ποινικής δίωξης , κατά περίπτωση όταν υπάρχουν ενδείξεις περί της τέλεσης αξιόποινων πράξεων , ή αν θα προχωρά σε αρχειοθέτηση του φακέλου όταν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δεν είναι ικανά να θεμελιώσουν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν:

Η πρώτη δικογραφία σχηματίστηκε μετά από σχετική παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη και αφορά τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων του Μ. Φουρθιώτη, ενώ η δεύτερη δικογραφία άνοιξε με βάση την παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου  με αφορμή τις δηλώσεις -καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι ο Φουρθιώτης με μπράβους εισέβαλε στο υπουργείο και απειλούσε επί πέντε ώρες.

Για την πλήρη και ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης αυτής έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να εξετάσουν όλα τα δεδομένα για το «φορολογικό» προφίλ του Μ. Φουρθιώτη, ώστε άμεσα τα στοιχεία να διαβιβαστούν προς επεξεργασία και αποτίμηση στον εισαγγελικό λειτουργό.

Όπως έγινε γνωστό, για την «υπόθεση Φουρθιώτη» με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές προς τους εργαζομένους συγκεκριμένων εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από υποβολή ανακριβών δηλώσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η τρίτη δικογραφία αφορά το θέμα της πλαστής ταυτότητας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που φέρεται να είχε στην κατοχή του ο παρουσιαστής, υπόθεση για την οποία έχει προχωρήσει στις αναγκαίες νομικές ενέργειες και η Ε.Σ.Η.Ε.Α ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της.

Τέλος, την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν μόλις την περασμένη Κυριακή δημοσιεύματα με τις καταγγελίες – αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη  ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης , στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν οι καταγγελίες του δημοσιογράφου , προκειμένου να διαπιστωθεί αν και από ποια πρόσωπα έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως η πρόκληση και προσφορά σε τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην Ασφάλεια, όπου αναμένεται να ξεκινήσει τον κύκλο των ερευνών λαμβάνοντας κατάθεση από τον Κ. Βαξεβάνη.

ΣτΕ: Και δεύτερη απόρριψη του αιτήματος Φουρθιώτη για αναστολή της μείωσης των μέτρων ασφαλείας του

Εν τω μεταξύ, δεύτερη απορριπτική απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας επί του αιτήματος του συλληφθέντος παρουσιαστή Μένιου Φουρθιωτη ο οποίος είχε προσφύγει κατά της απόφασης του αρχηγού της Αστυνομίας για τη μείωση των μέτρων προστασίας του. Το Δ.Τμημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη) με την υπ΄ αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του. Μένιου Φουρθιώτη, με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί».

Στην αίτηση αναστολής υποστήριζε ότι από την επίμαχη πράξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και σωματική ακεραιότητά του, ενώ έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν, κάτι που παράλληλα μεταφράζεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και κατά συνέπεια έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής». Και με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναστολής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τέμπη: Με εγγυοδοσία 700 χιλ. ευρώ αφέθηκε ελεύθερος ακόμη ένας κατηγορούμενος για τη σύμβαση 717

Με υψηλή εγγυοδοσία ύψους 700.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος ένας ακόμα κατηγορούμενος για την υπόθεση...

Πέθανε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός

Απεβίωσε χθες 21 Μαρτίου ο πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός και το Διοικητικό Συμβούλιο της...

Εξάρχεια: Δεύτερη σύλληψη για τη ληστεία και απόπειρα βιασμού 36χρονης

Εντοπίστηκε και συνελήφθη, στο πλαίσιο συνεχών και στοχευμένων αναζητήσεων από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης...

Δίκη για το Μάτι: Ακόμη μια παράλειψη χρέωσε στον Ματθαιόπουλο ο εισαγγελέας

Στον καταλογισμό ευθύνης για άλλη μία παράλειψη που «είχε συνέπεια τον θάνατο εννέα ανθρώπων...