Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή της επίθεσης – 4 νεκροί 13 τραυματίες

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στο Στρασβούργο.

Σε αυτό ακούγονται οι κραυγές ενώ φαίνεται ένας άνδρας πεσμένος στο πεζοδρόμιο να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από άλλους ανθρώπους.


Στο μεταξύ αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη σε περιοχή γύρω από τον καθεδρικό του Στρασβούργου μετά την τρομοκρατική επίθεση ενόπλου, που σκότωσε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε άλλα 13 στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, μεταδίδει το Reuters.

Αυτοπτης μάρτυρας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει περιοχή όπου έπεσαν χθες το βράδυ πυροβολισμοί. 420 αστυνομικοί και 200 μέλη της χωροφυλακής έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του γεννημένου στο Στρασβούργο 29χρονου Σερίφ Σεκάτ, που πιστεύεται ότι είναι ο «μοναχικός λύκος» που έσπειρε τον τρόμο στην καρδιά της γαλλικής μεγαλούπολης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων δέχθηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένας Ταϊλανδός τουρίστας, ενώ από τους 13 τραυματίες οι πέντε νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει ο μακελάρης. «Δεν αποκλείεται ο δράστης να έχει εγκαταλείψει την περιοχή», δήλωσε ο Λωράν Νουνιέζ, ενώ οι έλεγχοι στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία έχουν ενισχυθεί.

Ποιος είναι ο Σερίφ Σεκάτ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή της επίθεσης - 4 νεκροί 13 τραυματίες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο δράστης έχει καταγωγή από το Μαρόκο, είναι μεγαλωμένος στο Στρασβούργο και είναι 29 ετών.

Ο δράστης, που χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές, βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί πως χθες το πρωί εντοπίστηκαν στο κρησφύγετό του εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά! Μάλιστα οι Αρχές τον αναζητούν για να τον συλλάβουν, αλλά τελικά εμφανίστηκε εκείνος το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο Σερίφ Σεκάτ συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Μάλιστα οι οπαδοί του ISIS έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίθεση στο Στρασβούργο λέγοντας ότι ο τρομοκράτης εμπνεύστηκε από εκείνους.

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ’ άπασα την επικράτεια».

Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο», αφού προήδρευσε στο Μποβό μιας συνεδρίασης του διυπουργικού κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της. Εντέλλονται να τη φυλάσσουν μεταξύ άλλων 260 αστυνομικοί.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε γίνει στόχος επίθεσης με όπλο ένα φορτηγό και αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε μέσω Twitter «σοκ και θλίψη για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο» και πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό». Από την πλευρά του, «συγκλονισμένος», ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως «θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...

Σίδνεϊ: Πέθανε η 38χρονη μητέρα που μαχαιρώθηκε στο εμπορικό κέντρο προσπαθώντας να σώσει το μωρό της

Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο εμπορικό κέντρο Westfield...

Σίδνεϊ: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο – Τέσσερις νεκροί, επτά τραυματίες – Νεκρός ο δράστης

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, έπειτα από επίθεση με...

Ηλιούπολη: Μητέρα και γιος βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς

Συναγερμός στην Ηλιούπολη: Μητέρα και γιος βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς στο διαμέρισμά τους επί...