ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ: Αλληλοσπαραγμός ακροδεξιών και νέα ηγεσία στο AfD (βίντεο)

59
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης στην Κολωνία υπολογίζουν ότι μετείχαν 50.000 πολέμιοι της ακροδεξιάς πολιτικής του AfD

Σκληρή διαπάλη για την εξουσία εντός και συγκρούσεις διαδηλωτών έξω από το χώρο όπου διεξήγαγε το συνέδριό του το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD, καταγράφηκαν στην Κολωνία.

Ενώ 600  ακροδεξιοί συνέρρεαν στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνταν το συνέδριό τους, χιλιάδες διαδηλωτές που τραγουδούσαν και φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα, επιχειρούσαν να τους εμποδίσουν να περάσουν από οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αρχές ασφαλείας. Ακολούθησαν συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής Εναλλακτικής, κινητοποιήθηκαν σχεδόν 50.000 διαδηλωτές στην Κολωνία. Στην πόλη είχαν σταλεί 4000 αστυνομικοί για να αποτρέψουν επεισόδια.

Εκτός η Πέρι

Στην έναρξη του συνεδρίου, η συμπρόεδρος του  AfD Φράουκε Πέτρι μειοψήφισε, καθώς επικράτησαν πιο ακραίες από τις δικές της υποτίθεται μετριοπαθέστερες και «ρεαλπολιτίκ» θέσεις. Η εφημερίδα Bild περιέγραψε την απόφαση των συνέδρων να μη συζητήσουν καν τις προτάσεις της, ως «πλήγμα» για την 41χρονη πρώην χημικό, που είναι έγκυος στο πέμπτο παιδί της. Στην ομιλία της, η Πέτρι είπε ότι το κόμμα τους θα μπορούσε να έρθει πρώτο στις επόμενες γενικές εκλογές σε δύο χρόνια, αν απαλύνει τις σκληρότερες γωνίες του μηνύματός του. Το AfD εκπροσωπείται σήμερα σε 11 από τα 16 γερμανικά κρατίδια και φιλοδοξεί να μπει για πρώτη φορά στην τετραετή ιστορία του, στο εθνικό κοινοβούλιο.

Η νέα ηγεσία

Οι σκληροπυρηνικοί Άλις Βάιντελ, οικονομολόγος 38 ετών και Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 76 χρόνων, επικράτησαν στο συνέδριο και θα ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας του ακροδεξιού AfD.

Κύριος αντίπαλος της Πέτρι, είναι ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σκληροπυρηνικός αποστάτης του CDU. Ο Γκάουλαντ ζήτησε από τους συνέδρους να απορρίψουν τη «διχαστική» πλατφόρμα της Πέτρι. Καταγγέλλοντας «προκλήσεις» από κομματικά στελέχη, η Πέτρι είχε επίσης ζητήσει την αποπομπή του Μπγιορν Χέκε, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε προκαλέσει σάλο, χαρακτηρίζοντας «μνημείο ντροπής» το μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο.Ο Γκάουλαντ θεωρείται υποστηρικτής του Χέκε, ενώ η Βάιντελ είχε ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσής του.

Διαβάστε επίσης:  ΛΟΝΔΙΝΟ: Επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό

Από την ευφορία, στην πτώση

Οι πρώην συμπρόεδροι του AfD Φράουκε Πέτρι και Γεργκ Μόιθεν

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία που ιδρύθηκε το 2013 βάσει μιας ευρωσκεπτικιστικής πλατφόρμας, πήρε πολλές μονάδες μετά την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να επιτρέψει την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο από το 2015 .

Μετά την ευφορία, ωστόσο, η πτώση του αριθμού αφίξεων προσφύγων και η άρνηση όλων των άλλων κομμάτων της Γερμανίας στην προοπτική συνεργασίας με το AfD ακόμη κι αν ξεπεράσει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου το όριο του 5% και μπει στη Μπούντεσταγκ, έφερε και γκρίνιες. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του δίνουν από 7-11% , από 15% τον περασμένο χρόνο.Η Καγκελάριος Μέρκελ θα επιδιώξει και τέταρτη θητεία και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο οποίο ανήκει, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.Η Πέτρι είχε δημιουργήσει δεσμούς με άλλα ακροδεξιά κόμματα, περιλαμβανομένου του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Αλλά μετά από πικρές ενδοκομματικές συγκρούσεις, εξέπληξε η ανακοίνωσή της πως δεν θα επιδιώξει να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του AfD αυτό το χρόνο.Ένα σημείο όπου κέρδισε η Πέτρι, ήταν ότι οι σύνεδροι καταψήφισαν πρόταση αποπομπής της από το κόμμα.

“Καλά νέα”

Αναλυτές γράφουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν έχουν καμία διάθεση για δραστικές αλλαγές, ιδιαίτερα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και του στρατοπέδου του Brexit στη Γερμανία. Στην ιστοσελίδα του, το Spiegel  γράφει επίσης ότι οι εσωτερικές έριδες στο AfD μειώνουν το εύρος της απειλής  του προς το κατεστημένο, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. «Ενόσω στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολέμιοι της μετανάστευσης και της Ε.Ε. κερδίζουν έδαφος, το AfD είναι απασχολημένο με το να αυτοκαταστρέφεται», σημειώνει το σχετικό άρθρο. «Αυτά είναι καλά νέα για τα παραδοσιακά κόμματα και τους υπέρμαχους των φιλελεύθερων αξιών στη Γερμανία –τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση, κανένας δε χρειάζεται να φοβάται το AfD”.