Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή – Ξεκινάει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Φωτιά αναμένεται να πάρει σήμερα το πολιτικό σκηνικό, καθώς θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα θα ληφθεί η απόφαση για την προθεσμία κατά την οποία η Αναθεωρητική Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της, ενώ η συζήτηση θα ανοίξει με τους εισηγητές των κομμάτων.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται εμπρηστικές και το «θερμόμετρο» θα χτυπήσει κόκκινο. Οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων προϊδεάζουν για κοινοβουλευτική μάχη καθώς από τη μια η κυβέρνηση επιδιώκει το «άνοιγμα» της αναθεωρητικής διαδικασίας για συγκεκριμένα άρθρα, ενώ η ΝΔ από την πλευρά της επιδιώκει να εντάξει στο πακέτο της αναθεώρησης, άρθρα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχέσεις εκκλησίας-κράτους και εκλογή ΠτΔ

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση τόσο στη νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές) και τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους με διακριτό πια ρόλο, στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, όσο και στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Ξεχωριστή αναφορά αναμένεται να κάνει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έχει προταθεί να γίνεται από τον λαό σε περίπτωση που προηγηθούν δύο συν έξι άκαρπες ψηφοφορίες( με στόχο να αποσυνδεθεί η εκλογή από τη διάλυση της Βουλής).

Υπουργικές ευθύνες και παραγραφές

Με κινήσεις που θυμίζουν περισσότερο τακτική και λιγότερο ώριμη ανάγκη για Συνταγματικές αλλαγές, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η αναθεώρηση του άρθρου για την ποινική ευθύνη υπουργών και την ασυλία των βουλευτών, καθώς ή εμπειρία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτέλεσαν περισσότερο «άμυνα» σε αμφισβητούμενες πρακτικές υπουργών άμυνας κι όχι μόνο, και λιγότερο θωράκιση για την επιτέλεση υπουργικών καθηκόντων.

Στην ανάγκη για την αλλαγή αυτή συμφωνούν όλα τα κόμματα. Παραμένει άγνωστο όμως αν στο βωμό της τακτικής χαθεί η δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Την ώρα που η πολιτική σύγκρουση κορυφώνεται για σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως η έρευνα των επιτροπών που τα πεπραγμένα στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν με την στάση του θα επιτρέψει να μπει τέλος στο Νόμο περί ευθύνης υπουργών ή αν θα βυθίσει τη διιαδικασία, επιμένοντας προσχηματικά σε «συζήτηση-πακέτο» που να περιλαμβάνει όλα τα άρθρα που κρίνει το κάθε κόμμα ότι πρέπει να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην κριτική του στα θέματα διαφάνεια ςκαι διαπλοκής με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς όπως απέδειξε η εμπειρία λειτούργησε για την παραγραφή ευθυνών από υπουργούς (τελευταία περίπτωση του πρώην υπουργού άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου).

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Στον αντίποδα η ΝΔ θα επιδιώξει να εστιάσει τη συζήτηση στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, κορυφώνοντας την κριτική της στην κυβέρνηση μέσω της παράλληλης συζήτησης για καθεστώς ανομίας που επικρατεί στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ (όπως και στο Μακεδονικό) δείχνουν πως σε αυτό το ζήτημα συμφωνούν με τη ΝΔ καθώς τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ειδικότερα το κόμμα του Πάνου Καμμένου προτείνει ίδρυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με υποχρέωσή τους να παρέχουν δωρεάν, υπό μορφή υποτροφίας το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των θέσεών τους σε επιλαχόντες φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων με κοινωνικά και οικονομικά αλλά και δυνατότητα συμπράξεων με δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Τα ιδρύματα αυτά θα τελούν σε διοικητική, οικονομική και υπηρεσιακή αυτοτέλεια όμως θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Κράτους.

Άλλο σημείο στο οποίο αναμένεται οι δύο αρχηγοί να ανταλλάξουν πυρά είναι αυτό της Προεδρικής εκλογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ που με την πρότασή του (σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο με 180 ψήφους , επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες επί ένα εξάμηνο προς αναζήτηση 180 ψήφων και μετά εκλογή από το λαό) επιδιώκει την αποσύνδεση εκλογής Προέδρου από την προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές. Σε αυτό το σημείο ο κ.Τσίπρας αναμένεται επίσης να ζητήσει το λόγο από τη ΝΔ η οποία αν και τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης κυβερνητικών θητειών, εν τούτοις ζητά εκλογές εδώ και τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ.Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει απαντήσεις από τη ΝΔ για το πως τοποθετείται η ΝΔ και για το θέμα του προσυμφώνου Εκκλησίας Πολιτείας στο οποίο κατέληξε με τον Αρχιεπίσκοπο καθώς –όπως καταγγέλλει- υπάρχει ένα εμπρός-πίσω από τη ΝΔ.

Η Ολομέλεια αναμένεται να δώσει προθεσμία δύο μηνών στην επιτροπή Αναθεώρησης για να ολοκληρώσει το έργο της και μετά θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες με διαφορά ενός μήνα.

Θέλουν… συναίνεση, αλλά έρχεται σύγκρουση με Μητσοτάκη

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται προφανώς η σύγκρουση του κ. Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στην πρώτη γραμμή το άρθρο 16 που αφορά στην απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων με την κυβέρνηση να αρνείται να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα. Ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακά παιχνίδια με το Σύνταγμα. Πράγμα που σημαίνει ότι η αντιπαράθεση των δύο θα ξεδιπλωθεί και θα κορυφωθεί.

Κλείνουν το μάτι σε προοδευτικές δυνάμεις και ανεξάρτητους βουλευτές

Δηλωτικές, τέλος, των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι το Μαξίμου θέλει να δημιουργήσει όρους συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές, με το βλέμμα προφανώς στις συμμαχίες της επόμενης μέρας, αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων το Κυπριακό και την πορεία των...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Με το επιχείρημα ότι ήδη ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ύψιστη τιμωρία σε περίπτωση...

Βουλή: Ευρεία συναίνεση εξασφάλισε η τροπολογία για την Golden Visa

Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...