Συλλογικές συμβάσεις: Έρχονται οι πρώτες επεκτάσεις

Ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων

22
Υπουργείο Εργασίας: «Καμία αύξηση ορίων ηλικίας δεν συμφωνήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση»

Κλήσεις στην Ομοσπονδία τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και τη Διεθνή Ναυτική Ένωση αποστέλλει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που συνεδρίασε χθες, με στόχο να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους και να ξεκινήσουν έτσι, οι διαδικασίες για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους.

Χθες, συνεδρίασε το ΑΣΕ, το όργανο που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί η επεκτασιμότητα ή όχι των συμβάσεων.

Σταδιακά, στο μικροσκόπιο θα τεθούν όλες οι ενεργές σήμερα κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες είναι και υποψήφιες για επέκταση. Όποια σύμβαση καλύπτει πάνω από το 51% των εργαζομένων κάθε κλάδου θα κηρυχτεί υποχρεωτική, ώστε οι μισθολογικοί και θεσμικοί της όροι να αφορούν το σύνολο των εργαζόμενων.

Η αρχή αποφασίστηκε να γίνει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες υπογράφουν μαζί με την ΟΤΟΕ την συλλογική σύμβαση του κλάδου, τα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις και ναυτιλιακά πρακτορεία. Είναι κλάδοι για τους οποίους έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι σε αυτούς, απασχολούνται περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι, μερίδα των οποίων μόνο, καλύπτεται σήμερα από τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. Οι δύο “μεγαλύτερες” είναι:

– H κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων υπογράφεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τρεις συνεταιριστικές περιφερειακές και καλύπτει πάνω από το 70% των εργαζομένων στον κλάδο και

– η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας, η οποία ισχύει έως 31/05/2019, αφορά περίπου 18.000 – 20.000 υπαλλήλους, αλλά εκτιμάται πως εφαρμόζεται περίπου στο 70% του κλάδου.

Βάσει της διαδικασίας, οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους στο ΣΕΠΕ. Την επόμενη Παρασκευή που αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΑΣΕ, ενδέχεται να γνωμοδοτήσει για τις πρώτες επεκτάσεις, αλλά και για να συνεχίσει την διαδικασία με τις υπόλοιπες.