Σύλλογος ΟΕΚ: Επισημάνσεις για τις εξαγγελίες στέγασης πολιτών

50

Με πραγματική απορία παρακολουθήσαμε σήμερα, δια στόματος του Πρωθυπουργού, τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης να εξαντλείται στην εξαγγελία ίδρυσης ενός φορέα στέγασης μόνο για τους άστεγους της χώρας.

Δεν κρύβουμε την αγανάκτηση μας για τον αποκλεισμό από οποιοδήποτε πρόγραμμα στεγαστικής προστασίας των εργαζομένων οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ, 1% επί του μεικτού ενσήμου τους.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρώσει μέσω των εισφορών τους περίπου 200.000.000 € αποθεματικά, από τα οποία ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί από το 2012, που καταργήθηκε ο ΟΕΚ, μέχρι σήμερα για την εκπόνηση νέων στεγαστικών προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα ο διάδοχος φορέας του ΟΕΚ, ο ΟΑΕΔ, με την προτροπή του Υπουργείου Εργασίας έχει τοποθετήσει μέρους των κεφαλαίων αυτών σε τραπεζικά προϊόντα προσδοκώντας την κερδοφορία από τους τόκους. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που προσφέρουν στο Κράτος περίπου 210.000.000 € ετησίως, βορά στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού η παρακράτηση υπέρ του ΟΕΚ γίνεται μέσω του ΙΚΑ και δεν αποδίδεται στον ΟΑΕΔ, αυξάνοντας συνεχώς το χρέος προς τον ΟΑΕΔ στα 3 δις € μέχρι σήμερα.

Στη διάθεση του Κράτους εξάλλου θα μπορούσαν να βρίσκονται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για τη στέγαση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν λόγω έλλειψης φορέα υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων αλλά και ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης για την πραγματική προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και στέγασης στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση της Ρουμανίας, αξιοποιώντας αυτά ακριβώς τα κονδύλια, εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες την κατασκευή 6900 εργατικών κατοικιών.

Η δική μας Κυβέρνηση όμως, δυστυχώς δεν αξιοποίησε ούτε την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2016 στην οποία αναφέρεται ότι η επανέναρξη των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ, ύψους 500.000.000 € ετησίως, θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά μισή μονάδα, μειώνοντας την ανεργία και λειτουργώντας ως ένας από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης.

Η ανάγκη αλλά και υποχρέωση της χώρας για ένα νέο, δημόσιο φορέα είναι αναμφίβολη. Η χρηματοδότηση του θα εξασφαλιστεί από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από τους απαραίτητους Κρατικούς πόρους και από την εισφορά όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών η οποία πρέπει να επανέλθει.

Διαβάστε επίσης:  Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Μενάνδρου

Θα απευθύνεται στο σύνολο των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη αξιοπρεπούς στέγασης και θα έχει ένα ευρύ πλέγμα προγραμμάτων.

Ενδεικτικά προτείνουμε:

* Πρόγραμμα αγοράς αδιάθετων διαμερισμάτων από ιδιώτες και επαναδιάθεσης με κοινωνικά κριτήρια

* Στοχευμένη κατασκευή εργατικών κατοικιών σε περιοχές που δεν είναι δυνατή η αγορά διαμερισμάτων

* Διάθεση με κοινωνικά κριτήρια του διαθέσιμου κρατικού οικιστικού αποθέματος

* Χορήγηση επισκευαστικών δανείων δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν μετακομίσει σε πατρικές ιδιοκτησίες εξαιτίας της αδυναμίας ανεξάρτητης διαβίωσης

* Κατασκευή φοιτητικών εστιών καθώς 150.000 φοιτητές σπουδάζουν σε περιοχές εκτός της μόνιμης κατοικίας τους και οι διαθέσιμες θέσεις φοιτητικών εστιών είναι μόνο 9.000, με αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης σπουδών σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν τους νέους/ες.

* Επιδότηση ενοικίου σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών (όχι μόνο προνοιακού τύπου σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας)

* Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγες εργατικών κατοικιών και οικοπέδων του ΟΕΚ, εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια

* Ενεργειακή αναβάθμιση εργατικών κατοικιών και δημοσίων κτηρίων με σημαντικά ωφέλη για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας.

Μόνο από την αποπληρωμή των δανείων που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια εισρέουν περίπου 60.000.000 € ετησίως στα ταμεία του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν αξιοποιούνται ενώ σε πρόσφατη απάντηση επερώτησης στη Βουλή ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να εξυπηρετεί τη συνταγματική επιταγή της στέγασης στην Ελλάδα.

Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι πέραν της συνταγματικής αυτής επιταγής, το μηνιαίο χαράτσι που πληρώνουν οι εργαζόμενοι υπέρ ΟΕΚ καθιστά κυβερνητική υποχρέωση την ίδρυση ενός σύγχρονου φορέα στεγαστικής πολιτικής με ευρύ κοινωνικό πρόσημο και αποδέκτες το σύνολο των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη κρατικής στεγαστικής μέριμνας.

Η στέγαση και η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών αυτής της χώρας πρέπει επιτέλους να αποτελέσει επείγουσα κυβερνητική προτεραιότητα.