Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
20.2 C
Athens

Σύλλογος ΟΕΚ: Επισημάνσεις για τις εξαγγελίες στέγασης πολιτών

Με πραγματική απορία παρακολουθήσαμε σήμερα, δια στόματος του Πρωθυπουργού, τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης να εξαντλείται στην εξαγγελία ίδρυσης ενός φορέα στέγασης μόνο για τους άστεγους της χώρας.

Δεν κρύβουμε την αγανάκτηση μας για τον αποκλεισμό από οποιοδήποτε πρόγραμμα στεγαστικής προστασίας των εργαζομένων οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ, 1% επί του μεικτού ενσήμου τους.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρώσει μέσω των εισφορών τους περίπου 200.000.000 € αποθεματικά, από τα οποία ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί από το 2012, που καταργήθηκε ο ΟΕΚ, μέχρι σήμερα για την εκπόνηση νέων στεγαστικών προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα ο διάδοχος φορέας του ΟΕΚ, ο ΟΑΕΔ, με την προτροπή του Υπουργείου Εργασίας έχει τοποθετήσει μέρους των κεφαλαίων αυτών σε τραπεζικά προϊόντα προσδοκώντας την κερδοφορία από τους τόκους. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που προσφέρουν στο Κράτος περίπου 210.000.000 € ετησίως, βορά στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού η παρακράτηση υπέρ του ΟΕΚ γίνεται μέσω του ΙΚΑ και δεν αποδίδεται στον ΟΑΕΔ, αυξάνοντας συνεχώς το χρέος προς τον ΟΑΕΔ στα 3 δις € μέχρι σήμερα.

Στη διάθεση του Κράτους εξάλλου θα μπορούσαν να βρίσκονται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για τη στέγαση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν λόγω έλλειψης φορέα υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων αλλά και ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης για την πραγματική προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και στέγασης στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση της Ρουμανίας, αξιοποιώντας αυτά ακριβώς τα κονδύλια, εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες την κατασκευή 6900 εργατικών κατοικιών.

Η δική μας Κυβέρνηση όμως, δυστυχώς δεν αξιοποίησε ούτε την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2016 στην οποία αναφέρεται ότι η επανέναρξη των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ, ύψους 500.000.000 € ετησίως, θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά μισή μονάδα, μειώνοντας την ανεργία και λειτουργώντας ως ένας από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης.

Η ανάγκη αλλά και υποχρέωση της χώρας για ένα νέο, δημόσιο φορέα είναι αναμφίβολη. Η χρηματοδότηση του θα εξασφαλιστεί από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από τους απαραίτητους Κρατικούς πόρους και από την εισφορά όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών η οποία πρέπει να επανέλθει.

Θα απευθύνεται στο σύνολο των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη αξιοπρεπούς στέγασης και θα έχει ένα ευρύ πλέγμα προγραμμάτων.

Ενδεικτικά προτείνουμε:

* Πρόγραμμα αγοράς αδιάθετων διαμερισμάτων από ιδιώτες και επαναδιάθεσης με κοινωνικά κριτήρια

* Στοχευμένη κατασκευή εργατικών κατοικιών σε περιοχές που δεν είναι δυνατή η αγορά διαμερισμάτων

* Διάθεση με κοινωνικά κριτήρια του διαθέσιμου κρατικού οικιστικού αποθέματος

* Χορήγηση επισκευαστικών δανείων δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν μετακομίσει σε πατρικές ιδιοκτησίες εξαιτίας της αδυναμίας ανεξάρτητης διαβίωσης

* Κατασκευή φοιτητικών εστιών καθώς 150.000 φοιτητές σπουδάζουν σε περιοχές εκτός της μόνιμης κατοικίας τους και οι διαθέσιμες θέσεις φοιτητικών εστιών είναι μόνο 9.000, με αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης σπουδών σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν τους νέους/ες.

* Επιδότηση ενοικίου σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών (όχι μόνο προνοιακού τύπου σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας)

* Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγες εργατικών κατοικιών και οικοπέδων του ΟΕΚ, εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια

* Ενεργειακή αναβάθμιση εργατικών κατοικιών και δημοσίων κτηρίων με σημαντικά ωφέλη για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας.

Μόνο από την αποπληρωμή των δανείων που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια εισρέουν περίπου 60.000.000 € ετησίως στα ταμεία του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν αξιοποιούνται ενώ σε πρόσφατη απάντηση επερώτησης στη Βουλή ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να εξυπηρετεί τη συνταγματική επιταγή της στέγασης στην Ελλάδα.

Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι πέραν της συνταγματικής αυτής επιταγής, το μηνιαίο χαράτσι που πληρώνουν οι εργαζόμενοι υπέρ ΟΕΚ καθιστά κυβερνητική υποχρέωση την ίδρυση ενός σύγχρονου φορέα στεγαστικής πολιτικής με ευρύ κοινωνικό πρόσημο και αποδέκτες το σύνολο των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη κρατικής στεγαστικής μέριμνας.

Η στέγαση και η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών αυτής της χώρας πρέπει επιτέλους να αποτελέσει επείγουσα κυβερνητική προτεραιότητα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μέχρι πότε προοδεύουν οι άδικοι;

Μέχρι πότε προοδεύουν; Και τί συμβαίνει στο τέλος σ΄ αυτούς και στους απογόνους τους; Αναρωτήθηκες ποτέ; Να μη σκοντάφτουν οι σκέψεις σου όταν βλέπεις...

Πότε η υπομονή είναι τέλεια;

H υπομονή σας πρέπει να είναι τέλεια και να κρα­τήσει ως το τέλος. Και πότε είναι τέλεια η υπομονή; Όταν σηκώνει κανείς τις δοκιμασίες όχι...
Στο πεδίο βολής της Ασσήρου μεταφέρονται οι χειροβομβίδες που βρέθηκαν σε διαμέρισμα

Ποινική δίωξη στον Συνταγματάρχη με την χειροβομβίδα

Ποινική δίωξη για ληστεία κατά συρροή ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του συνταγματάρχη ο οποίος φέρεται ως δράστης ληστειών σε τράπεζες...

Μαθήματα υπομονής από έναν υπέργηρο ιερέα

Γνώρισα έναν υπέργηρο ιερέα με 70 χρόνια στην ιερωσύνη.Χή­ρεψε από πολύ νωρίς, υστέρα από 12 χρόνια γάμου. Από την έγγαμη του ζωή απέκτησε 7 παιδιά,...

«Ελέησέ με, Κύριε!» Η ψυχή μου βασανίζεται από δαιμόνιο…

Ο άρρωστος Εζεκίας ούτε όρθιος ούτε γονατιστός, αλλά πεσμένος στο κρεβάτι παρακάλεσε για τη θεραπεία του το Θεό, που με τον προφήτη Ησαΐα του...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2022 – Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ιγ/ 10 – 17 – 10 ην δε διδάσκων εν μια των συναγωγών εν τοις σάββασι. 11 και ιδού γυνή ην πνεύμα...

Να εφαρμόζεις το «Κύριε Ιησού Χριστέ δόξα σοι»

ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Ένας ασκητής που πολεμούνταν σφοδρά από τα δαιμόνια της πορνείας και της εσωτερικής κατακρίσεως, έλεγε το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με»...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,240ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Covid-19: Αυτές οι ομάδες πολιτών έχουν σειρά για τον εμβολιασμό

Με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού να συνεχίζονται με αδιάκοπο ρυθμό, ανακοινώθηκε ότι θα...

Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) των πολιτών υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με το δημόσιο

Καθιερώνεται Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται...

Αρχίζει η ενιαία ταυτοποίηση των πολιτών στα μητρώα του Δημοσίου

Τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών είναι διαθέσιμα πλέον στη Γενική Γραμματεία...

Χρυσοχοΐδης: «Η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών είναι καθήκον μας»

«Η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη είναι καθήκον μας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας...