Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
28.7 C
Athens

Σύμφωνα με έρευνα “πρωταθλητές” οι νέοι στο “πέταγμα” τροφίμων

Κρέας και ψάρι πετιούνται περισσότερο ως αποφάγια ενώ οι νέοι πετούν περισσότερο τρόφιμα σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

Φρούτα, γαλακτοκομικά και λαχανικά καταλήγουν ευκολότερα στα σκουπίδια των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με έρευνα για τη διερεύνηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής, στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, από τη Βασιλική Αϊτσίδου, με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Όλγα Ιακωβίδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τρόφιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι, κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται καθημερινά. Τα φρούτα (48,9%) και τα λαχανικά (38,7%) καταλήγουν στα σκουπίδια γιατί «σαπίζουν» στα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου, πριν ακόμη καταναλωθούν. Το γάλα-γιαούρτι (40,9%), καθώς επέρχεται η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους και το ψωμί (35%) απορρίπτονται σε υψηλά ποσοστά ενώ το κρέας (35%) και τα ψάρια (31,8%), καταλήγουν και αυτά στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων -αφού πρώτα έχουν μαγειρευτεί- ως αποφάγια.

«Πρωταθλητές» οι νέοι στο «πέταγμα» τροφίμων

Η παραγωγή οικιακών απορριμμάτων τροφίμων παρατηρείται, κυρίως, σε νεαρές ηλικίες. Το 20% περίπου των ατόμων ηλικίας 18-25 ετών πετούν τρόφιμα επειδή χαλούν πριν ακόμη τα καταναλώσουν και οι 26-35 ετών τα πετούν ως αποφάγια. Αντίθετα, το 70% των ηλικιωμένων (65+ άνω ετών) δεν πετά τρόφιμα ποτέ.

Στην έρευνα διαπιστώθηκαν οι λανθασμένες ή ελλιπείς αντιλήψεις και γνώσεις για αρκετά οικολογικά ζητήματα περί σπατάλης τροφίμων. Το 72% των ερωτηθέντων αδυνατεί να συνδέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, καθώς δεν γνωρίζει πως τα απορρίμματα καταλήγουν σε χωματερές όπου καίγονται και εκλύονται αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης, το 62% όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται τη σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων αλλά θεωρεί πως πρόκειται για την «αλλαγή του κλίματος λόγω εποχής». 

Κλίση στις «προσφορές»

Το 72% αγοράζει παραπάνω ποσότητες από τις αναγκαίες επηρεαζόμενο από τις προσφορές και τα διαθέσιμα χρήματα κατά τη διάρκεια των αγορών. Ακόμη και το 55% που οργανώνει σε λίστα τις αγορές τροφίμων συνήθως παρεκκλίνει από αυτή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Μετά τις αγορές, μόνο το 40% τακτοποιεί τα τρόφιμα στα ράφια του νοικοκυριού βάσει παλαιότητας (first-in-first-out) προδιαθέτοντας έτσι την αύξηση των οικιακών απορριμμάτων των τροφίμων. Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 87% προσπαθεί να μην πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια, γνωρίζοντας (73%) ότι ετησίως το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και κατανοώντας (85%) ότι πρόκειται για μία ποσότητα που δύναται να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό που υποσιτίζεται.

Η καταγωγή (80%) και η διαβίωση (70%) των ερωτηθέντων κατά το παρελθόν σε αγροτική περιοχή συμβάλλει στη μείωση/πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων των τροφίμων. Η παρασκευή και η άμεση κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών (64%) και η κατάληξη αποφαγιών σε ζώα (57%) είναι ορισμένες συνήθειες που έχουν «μεταφέρει» οι ερωτώμενοι από τα αγροτικά νοικοκυριά όπου μεγάλωσαν στα αστικά νοικοκυριά όπου διαβιούν σήμερα. Η σύνδεσή τους με τον αγροτικό χώρο προσδίδει συναισθηματική αξία στα τρόφιμα, μέσω της οποίας νοσταλγούν το «αγροτικό ιδεώδες» και διατηρούν ένα είδος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η ανάγκη καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων βρίσκει το 94% των ερωτηθέντων να ενδιαφέρεται για τη μείωση/πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων. Είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν και να χρησιμοποιήσουν ορθά μια λίστα αγοράς τροφίμων (62%), να συμμετάσχουν σε ενημερωτικές εκστρατείες (49%) ενάντια στη σπατάλη τροφίμων ή/και να παρακολουθήσουν σχετικά ενημερωτικά βίντεο στο διαδίκτυο (31%).

Ταυτότητα Έρευνας

Περιοχή έρευνας αποτέλεσε ο Δήμος Εορδαίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 279 ερωτηματολογίων από 25/12/2016 έως 30/6/2017 και ολοκληρώθηκε στις 28/5/2020. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι «Οικιακά Απορρίμματα Τροφίμων: Κοινωνικό-οικολογικές διαστάσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών νοικοκυριών του Δήμου Εορδαίας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη – Άνδρας ουρεί στα χερούλια από τις πόρτες αυτοκινήτων(βίντεο)

Ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας, έχει καταγραφεί σε βίντεο να προχωρά σε μια αδιανόητη και… σιχαμερή κίνηση. Ο συγκεκριμένος, όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέγραψε πολίτης...

Η φωτογραφία της ημέρας: «Όταν σε βλέπω η καρδιά μου χτυπά πιο δυνατά»!

«Όταν σε βλέπω η καρδιά μου χτυπά πιο δυνατά»! 29 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 480 π.Χ. – Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Κυριάκος, Κυριακούλης, Κούλης, Κυργιάκος, Κυριαζής, Κυριακούλα, Κούλα.

Καιρός: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ στα δυτικά...

Λαμία: Νέα επίθεση σκύλου έστειλε 59χρονη στο νοσοκομείο

Νέα επίθεση σκύλων εναντίον πολίτη στη Λαμία μέσα σε τρία 24ωρα. Θύμα αυτή τη φορά ήταν μια 59χρονη που είχε βγάλει βόλτα το σκυλάκι...

Πολυτεχνειούπολη: Πώς η 22χρονη αστυνομικός ενημέρωνε τους κακοποιούς

Επί ενάμιση χρόνο οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να δέσουν την υπόθεση της φοιτητικής εστίας, καθώς… καθοριστικό ρόλο έπαιζε 22χροη αστυνομικός που συνελήφθη από τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιεράπτερα: Πήγε να ποτίσει το χωράφι του και αντί για νερό βγήκαν ψάρια

Αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθε παραγωγός κηπευτικών στην Ιεράπτερα. Όπως ο ίδιος περιγράφει έκπληκτος...

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό αλλάζει τα δεδομένα: Το 65% των ασθενών μεταδίδουν και μετά από 5 μέρες

Περίπου δύο στους τρεις ασθενείς με Covid-19 (το 65%) συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό,...

«Νεκρά ψάρια παντού»: φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την...

Οι σωστές τροφές για κάθε ασθένεια

Σε αλφαβητική σειρά ανακάλυψε ποια τρόφιμα ενδέχεται να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά συμπτώματα κάποιων ασθενειών...