Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.7 C
Athens

Συμφωνία για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ύστερα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, περί τις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε πριν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έπειτα από τις μαραθώνιες και ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε καλό σημάδι τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ρώμη θ’ αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είπε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι διαβουλεύσεις μετά το ιταλικό βέτο

Κατά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, είχαν συμφωνήσει σε νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφώνησαν με το προσχέδιο κειμένου βρίσκονται η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου.

«Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των “ελεγχόμενων κέντρων” που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Αυστρία: Καν’ το όπως η Γερμανία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα δέχεται τους μετανάστες που επαναπροωθεί η Γερμανία, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απειλή του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Αν η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, η Αυστρία «φυσικά θα λάβει το ίδιο μέτρο στα (δικά της) σύνορα», διεμήνυσε ο Κουρτς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Βάσει του ισχύοντος κανονισμού για το άσυλο στην ΕΕ, οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέφουν στο κράτος όπου καταγράφηκαν αρχικά, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ιταλία ή την Ελλάδα, όχι στην Αυστρία, επέμεινε ο δεξιός αυστριακός καγκελάριος.

Οι μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες αποτελούν μικρό μέρος του προβλήματος, συνέχισε ο Κουρτς και υποστήριξε ότι «πολύ μεγαλύτερος αριθμός» αιτούντων άσυλο και μεταναστών φθάνουν στην ΕΕ και κινούνται από τη χώρα άφιξής τους σε άλλες χωρίς καν να έχουν καταγραφεί εκεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος και μεγάλη διαφορά ήρθε ο Νικόλας Φαραντούρης. Αναλυτικά η σειρά...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου...

Μητσοτάκης: Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει κανόνες

«Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες. Και αυτούς τους...

Κομισιόν – Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση

Το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος εξασφάλισε η Ελλάδα στα πλαίσια της...

Μητσοτάκης: Να αυξηθούν οι πόροι για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

«Η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ,...