Ας μιλήσουμε για το σεξ χωρίς αναστολές: Χωρίς περιστροφές, χωρίς ταμπού, χωρίς φόβο για το τι θα πουν και τι θα σκεφτούν οι άλλοι… Στο κάτω-κάτω ας σκεφτούν ότι θέλουν!
Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)
Για να αποδεχτείτε τη σεξουαλικότητά σας, πρέπει πρώτα να γνωρίσετε το σώμα σας και να εκτιμήσετε την ομορφιά της γυναικείας σιλουέτας και ανατομίας. Το να εκτιμήσετε τα μοναδικά φυσικά σας χαρακτηριστικά, το βάρος σας και την κατανομή του, είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσετε να αφεθείτε στο σεξ. Φόβοι και άγχη σχετικά με το σώμα σας θα σας κρατήσουν πίσω. Η κατανόηση του πώς ανταποκρίνεται το σώμα στα σεξουαλικά ερεθίσματα και η διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας γι’ αυτό θα βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Η ψηλάφηση και κάποιες τεχνικές αυτοϊκανοποίησης θα σας διδάξουν επίσης τι χρειάζεστε από τη σεξουαλική σας ζωή και πώς να το αποκτήσετε.
Πώς θα γίνει αυτό; Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές που πιθανόν σας βοηθήσουν.
Νιώστε καλά με τον εαυτό σας. Η ιδέα να αγαπήσετε τα γεννητικά σας όργανα μπορεί να ακούγεται χαζή, αλλά αν νιώθετε την όποια ανασφάλεια, θα δυσκολευτείτε να αποδεχτείτε τη σεξουαλικότητά σας και να ξεπεράσετε τα εμπόδια στην κρεβατοκάμαρα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοπεποίθησης. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών βελτιώνει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή.
Μια γυναίκα που νιώθει καλά με το σώμα της έχει έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να απολαύσει μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή απ’ ότι μία γυναίκα που δεν νιώθει το ίδιο άνετα. Αν δεν σας αρέσει το ίδιο σας το σώμα, δεν θα μπορέσετε να αφεθείτε και να απολαύσετε την επαφή με τον σύντροφό σας.
Και οι άνδρες ανησυχούν για το μέγεθος ή το σχήμα του πέους τους. Ο άνδρας έχει, μάλιστα, ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το μόριό του, οπότε, όταν νιώθει άνετα με αυτό, είναι συχνά πιο χαλαρός κατά το σεξ.
Ανακαλύψτε το σώμα σας. Ίσως νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για τα γεννητικά σας όργανα, αλλά είναι σημαντικό να εξετάζετε ξανά και ξανά σε διαφορετικές φάσεις της ενήλικης ζωής σας καθώς μια γέννα ή η ηλικία μπορεί να αλλάξουν τη μορφή και την υφή τους. Η εξέτασή τους θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάθε φόβο που μπορεί να έχετε. Και, καθώς τα γνωρίζετε, μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεστε την ανταπόκριση του σώματός σας στα ερεθίσματα. Η όλη διαδικασία δεν έχει να κάνει μόνο με το να εντοπίσετε τις ερωτογενείς σας ζώνες. Έχει να κάνει με την εξοικείωση με το σώμα σας γενικότερα και την απόλαυση της σεξουαλικής ζωής.
Χρειάζεστε εξάσκηση. Η υγιής σεξουαλική ανταπόκριση συνδέεται, επίσης, με την τακτική επαφή με τον σύντροφο. Το μότο «αν δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις» ισχύει για τη σεξουαλική υγεία. Αν δεν προσφεύγετε τακτικά στο σεξ ή στον αυνανισμό, η κυκλοφορία στα γεννητικά όργανα περιορίζεται και η σεξουαλική ανταπόκριση μειώνεται. Όσο περισσότερο σεξ κάνετε, λοιπόν, τόσο περισσότερο θα το απολαμβάνετε…
Απόσπασμα από το βιβλίο «Η βίβλος του Sex», της Laura Berman.
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.