Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων προκάλεσε καρκίνο σε πειραματόζωα

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (ΝΤΡ) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ συμπέρανε ότι υπάρχουν «σαφή στοιχεία» πως ορισμένοι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RFR), όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα δεύτερης (2G) και τρίτης γενιάς (3G), ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στην καρδιά τους.

Αυτό αναφέρει η τελική έκθεση των τοξικολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι εδώ και δέκα χρόνια μελετούν την επίπτωση της ακτινοβολίας σε αρουραίους και ποντίκια. Η έκθεση βρήκε επίσης «μερικές ενδείξεις» (αλλά όχι σαφείς) για όγκους στον εγκέφαλο και στο επινεφρίδιο των αρσενικών αρουραίων.

Το ΝΤΡ ταξινομεί σε τέσσερις κατηγορίες τα στοιχεία, όσον αφορά το κατά πόσο κάποια ουσία ή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο: σαφείς ενδείξεις (η υψηλότερη κατηγορία), μερικές ενδείξεις, διφορούμενες και καθόλου ενδείξεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι είναι «διφορούμενα» (δηλαδή ασαφή και αμφίσημα) τα στοιχεία για το κατά πόσο οι καρκίνοι που παρατηρήθηκαν στους θηλυκούς αρουραίους, καθώς επίσης στα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, σχετίζονταν με την ακτινοβολία των κινητών.

«Πιστεύουμε πως η σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και στους όγκους στους αρσενικούς αρουραίους είναι πραγματική και οι εξωτερικοί ειδικοί συμφώνησαν επ’ αυτού», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας Τζον Μπούτσερ.

Πρόσθεσε όμως ότι «η έκθεση στην ακτινοβολία, που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες μας, δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με την έκθεση που έχουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους. Στις έρευνές μας τα τρωκτικά εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε όλο το σώμα τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως σε συγκεκριμένους τοπικούς ιστούς, κοντά στους οποίους κρατούν το τηλέφωνό τους. Επιπροσθέτως, τα επίπεδα της έκθεσης και η διάρκειά της στις μελέτες μας ήσαν μεγαλύτερα από ό,τι στους ανθρώπους».

Το χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης των πειραματόζωων ήταν ανάλογο με την μέγιστη τοπική έκθεση των ιστών που επιτρέπεται σήμερα για τους χρήστες κινητών, ένα επίπεδο που σπάνια συμβαίνει για κάποιον που κάνει τυπική χρήση της συσκευής του. Το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης των ζώων ήταν τετραπλάσιο σε σχέση με το μέγιστο επιτρεπόμενο στους ανθρώπους.

Τα πειραματόζωα εκτέθηκαν στην ακτινοβολία RFR ήδη από τη μήτρα της μητέρας τους και εωσότου γίνουν δύο ετών, δηλαδή σχεδόν για όλη τη ζωή τους. Η έκθεση στην ακτινοβολία (με συχνότητα 900 megahertz) γινόταν ανά διαστήματα και διαρκούσε συνολικά περίπου εννέα ώρες ημερησίως. Τα επίπεδα ακτινοβολίας κυμαίνονταν από 1,5 έως έξι βατ ανά κιλό βάρους στους αρουραίους και από 2,5 έως δέκα βατ ανά κιλό στα ποντίκια.

Ένα απρόσμενο εύρημα ήταν η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των αρσενικών αρουραίων που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία, κάτι που οι επιστήμονες απέδωσαν πιθανώς στο ότι παρατηρήθηκε μείωση στα χρόνια νεφρικά προβλήματα των τρωκτικών, που συχνά αποτελούν την αιτία του θανάτου τους.

Οι μελέτες κόστους 30 εκατομμυρίων δολαρίων χρειάσθηκαν πάνω από μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν και αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου που έχει γίνει μέχρι σήμερα διεθνώς, όσον αφορά τις επιπτώσεις της εν λόγω ακτινοβολίας στην υγεία των ζώων.

Οι μελέτες δεν εξέτασαν την ακτινοβολία Wi-Fi, ούτε την ακτινοβολία των δικτύων τέταρτης (4G) και πέμπτης γενιάς (5G). Όπως είπαν, «το 5G είναι μια αναδυόμενη τώρα τεχνολογία και, από όσα κατανοούμε μέχρι στιγμής, πιθανώς διαφέρει δραματικά από ό,τι μελετήσαμε έως τώρα». Οι νεότερες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, που χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες, οι οποίες διαπερνούν λιγότερο το σώμα, θα μελετηθούν σε μελλοντικές μελέτες. Η τελική μελέτη θα υποβληθεί στην αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της τοξικολογικής έρευνας, καθώς και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Επικουρικές Συντάξεις: Το σχέδιο για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης – Τι αυξήσεις θα φέρει...

Σχέδιο για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ουσιαστικά το υπουργείο...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μέγαρο Μαξίμου: Το παρασκήνιο της έρευνας και η καρατόμηση Ασημακοπούλου, Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου

Φως στην έρευνα που ξεκίνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ ημερών για να εντοπιστεί...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την...

Μεσολόγγι: Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας – Από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο Μπάμπης

Μια φορά και από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο 31χρονος Μπάμπης Κούτσικoς από το Μεσολόγγι....

Έρευνα: Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει το δικό του σύστημα απώλειας βάρους

Το 2023, το περιοδικό Science ανέδειξε τα δημοφιλή φάρμακα Ozempic, Wegovy και Mounjaro για...