Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στη Μεσόγειο: «Επί ποδός» τα Τουρκικά πολεμικά πλοία

Από μία κλωστή φαίνεται πως κρέμονται οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο όπου τουρκικά πολεμικά πλοίο βρίσκονται «επί ποδός».

Η έναρξη ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα αμερικανικά αντιτορπιλικά τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk που έχουν στοχεύσει προς την την Ιντλίμπ, το τελευταίο ανταρτικό οχυρό της Συρίας, έχουν σημάνει συναγερμό στη γείτονα αφού εκλαμβάνονται ως δείγμα επιθετικότητας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 25 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, συνοδευόμενα από περίπου 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών και των στρατηγικών βομβαρδιστικών, συμμετέχουν στις ασκήσεις της Μεσογείου που αναμένεται να διαρκέσουν από την 1 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, η οποία «εκπροσωπούνταν» από 10 πολεμικά πλοία στην περιοχή, απέστειλε έτσι αρκετά περισσότερα, ο ακριβής αριθμός μάλιστα των οποίων είναι άγνωστος, δίνοντάς τους εντολή να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με επίθεση στην Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε ανυπολόγιστη καταστροφή και ντόμινο δραματικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου, λαμβάνει κάθε μέτρο προφύλαξης για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα, όπως διατυμπανίζουν όλοι οι αξιωματούχοι του σε κάθε ευκαιρία.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες,προειδοποίησε μάλιστα την Ουάσινγκτον την Πέμπτη σχετικά με μία «αβάσιμη και παράνομη επιθετικότητα εναντίον της Συρίας».

Δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει σε Αμερικανούς αξιωματούχους τις ανησυχίες της Μόσχας για νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει προειδοποιήσει εξάλλου ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Karni και Ross είναι έτοιμα να χτυπήσουν τη Συρία εντός 24 ωρών.

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, διατηρούν τα πλοία τους στη Μεσόγειο σε πλήρη ετοιμότητα, διατηρώντας το θερμόμετρο στο «κόκκινο». Μαζί τους και το αμερικανικό ναυτικό πλοίο USNS Carson City T-EPF-7, το οποίο έφτασε στη Μεσόγειο από τα Δαρδανέλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν χτυπήσει τη Συρία, με πυραύλους που εκτόξευσαν πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο της Βασόρας.

Άρχισε ο «πόλεμος» για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περίεργα και προκαλούν ανησυχία. Χωρίς να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος για τα ενεργειακά αποθέματα.

Την αλήθεια, βεβαίως, ξέρουν οπωσδήποτε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός Σίσι και βέβαια οι Αμερικανοί, που μαθαίνουν τα πάντα.

Οι Βρετανοί και οι σύμμαχοί τους Τούρκοι, απλά υποψιάζονται, και αν όλα πάνε καλά, θα παραμείνουν οι «φτωχοί συγγενείς», διότι οι πρώτοι βρίσκονται πάντα, σε όλα τα φόρα, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δεύτεροι είναι οι γνωστοί κατακτητές του νησιού, που δεν πρέπει να επιβραβευθούν. Γι’ αυτό είναι καιρός, οι διάφοροι «λαγοί» στις ελεύθερες περιοχές να σταματήσουν να προωθούν τις θέσεις των Τούρκων.

Όπως αναφέρει το hellasjournal.comτο φθινόπωρο αναμένεται να είναι «θερμό», διότι η Τουρκία αποφάσισε να εισβάλει ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απέναντι της η κατοχική δύναμη, θα έχει την Exxon Mobil, την αγαπημένη ενεργειακή εταιρεία κάθε Αμερικανού πλανητάρχη, και τη γαλλική TOTAL, που στηρίζεται πάντα από την εκάστοτε γαλλική κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση αυτού του υπόγειου πολέμου, αλλά ο καθένας μπορεί να υποθέσει σωστά ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θα υποστηρίξουν τους ενεργειακούς κολοσσούς τους. Με λίγα λόγια, δεν θα δούμε το σκηνικό, που δημιούργησε η κατοχική δύναμη εναντίον της ιταλικής ΕΝΙ. Η εταιρεία, αλλά και η κυβέρνηση της Ιταλίας φέρθηκαν σκάρτα και έκαναν συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία.

Σε αυτό το σκηνικό παίζουν σημαντικό ρόλο το Ισραήλ και η Αίγυπτος.Είναι γνωστές οι θέσεις τους για την Τουρκία και δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούν λύση, η οποία θα μπάσει την κατοχική δύναμη από το παράθυρο στο ενεργειακό παιγνίδι.

Η Αίγυπτος είναι πιο εκδηλωτική από το Ισραήλ στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και η Λευκωσία είναι ενήμερη για τις αποφάσεις του προέδρου Σίσι, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να παίξει ρόλο – «κλειδί» στις ενεργειακές εξελίξεις και να μην αφήσει το «σουλτάνο» να κάνει κουμάντο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η άγρια κόντρα του αλ Σίσι με τον πρόεδρο της Τουρκίας, πάει μακριά. Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι φαίνεται ότι εξελίχθηκαν σε «αποικία» της Τουρκίας παραδίδοντας και τον χρυσό της χώρας στην Άγκυρα.

Οι διαφορές τους, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι αγεφύρωτες και η Αίγυπτος στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου, και στην Ισλαμική Διάσκεψη αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ισραήλ βλέπει το παιγνίδι διαφορετικά. Ο κ. Νετανιάχου αφού «έπαιξε» με την Τουρκία, έστω και αν οι σχέσεις τους ήταν στο ναδίρ, ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πραγματική του θέση έναντι της κατοχικής δύναμης. «Δεν την θέλει στα πόδια του», είναι η φράση που αντικατοπτρίζει τα πιστεύω του για το ενεργειακό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος από την πλευρά τους, πρέπει να αποβάλουν τα φοβικά τους σύνδρομα και να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες προωθώντας τα συμφέροντά τους στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...