Συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς στις 10-11 Οκτωβρίου

Αναζητά συναίνεση για την ψήφο των ομογενών

11
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει το διήμερο 10 – 11 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με κύριο αντικείμενο την ψήφο των ομογενών.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέσα από αυτές τις συναντήσεις να εξασφαλίσει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν οι αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ομογενείς να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή της είναι η ψήφος των αποδήμων να πάρει την έγκριση από όσο το δυνατόν περισσότερους από τους βουλευτές, αν και η επιδίωξη αυτή είναι μάλλον ανεδαφική, αν κρίνει κανείς από την έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από θέματα, από την οικονομία, τις απεργίες και τα εργασιακά μέχρι τη Novartis και το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών για να περάσει και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, πρέπει να λάβει 200 ψήφους.

Διαβάστε επίσης:  Προσφορά ζωής από το Ίδρυμα Ωνάση – Ενισχύεται το σύστημα υγείας με 13,5 εκατ. μάσκες

Η ΝΔ έχει καταθέσει την πρόταση της, η οποία μεταξύ άλλων αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές της χώρας τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινούνται και η ψήφος τους να είναι ισοδύναμη με των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα.

Με την κυβερνητική θέση έχει διαφωνήσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ (εν πολλοίς υποστηρίζει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν πρέπει να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα), ενώ με αυτήν διαφωνεί και το ΚΚΕ.

Υπό αυτά τα δεδομένα ακόμα και αν η ΝΔ εξασφαλίσει τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων – ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25, Ελληνική Λύση – δεν καταφέρνει να φτάσει στις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει το ν/σ από τις επόμενες εκλογές.