Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.7 C
Athens

Συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη: Επιδίωξη της Αθήνας είναι η αναβίωση του «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμα και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής, επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η κυβέρνηση πάντως, έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στη σκιά του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης με τον Recep Tayyip Erdoğan να εξαπολύει νέες βολές κατά του στρατάρχη Χαφταρ. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος από την Αλγερία την οποία επισκέφθηκε, τα «γύρισε» αναφορικά με τη Λιβύη, τονίζοντας ότι η κρίση δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τον αγωγό Eastmed, εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», μιλώντας για τη σημασία του αγωγού Eastmed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθαρίζει, ακόμη, πως «τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».

Στη δεδομένη συγκυρία η συνάντηση Μητσοτάκη – Macron, την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έχει απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία προκαλώντας την οργή του Tayyip Erdoğan, έχει καταγγείλει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και στέλνει τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαν ντε Γκωλ», στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνοδεία ελληνικής φρεγάτας.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος, μπορεί να φανεί πολύτιμος και σε ότι αφορά το αίτημα της Αθήνας για μείωση του στόχου αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η συζήτηση ξεκινά και επισήμως, πλέον σε επίπεδο Eurogroup.

Στην περίπτωση πάντως, που το Παρίσι στηρίξει με αποφασιστικότητα το ελληνικό αίτημα, θα είναι δύσκολο από την πλευρά του Βερολίνου να το απορρίψει. Άλλωστε, οι σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας διανύουν, όπως φαίνεται μια περίοδο δοκιμασίας.

Η Angela Merkel, επίσης, δεν έχει τον ισχυρό ρόλο που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Γερμανία την ίδια καλπάζουσα οικονομία που της έδινε την ευχέρεια να επιβάλλεται.

Σε αυτό το σκηνικό, η Γαλλία από την πλευρά της ελπίζει ότι η Ελλάδα θα αγοράσει οπλικά συστήματα και ειδικά τις φρεγάτες καθώς επίσης και ότι θα αντιμετωπίσει ευνοϊκά τις όποιες γαλλικές επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, ενώ θα δώσει το «παρών» στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο θα λάβουν μέρος, περίπου εκατό επιχειρήσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Jerusalem Post: Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με τα ισραηλινά F-35 να καταστρέφουν την ιρανική αεράμυνα

Σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχτηκε από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν παρουσίασε η Jerusalem Post στη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός...

Μητσοτάκης: “Πυρά” προς τρεις κατευθύνσεις

Είχε ήδη επιβεβαιωθεί ο… τριμέτωπος που επιλέγει ο Μητσοτάκης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και...