Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: “Στόχος να βρεθεί λύση που θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων”

Ο συντονισμός ενεργειών ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα στην Γενεύη, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

“Προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις πάντα με καλή διάθεση για να βρεθεί λύση που θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Αναστασιάδη στην έναρξη της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η πενταμερής λαμβάνει χώρα υπό τον ΟΗΕ προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων, που είναι απολύτως σαφές και στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Μία διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Συμφωνούμε με την διαπίστωση ότι τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της ΕΕ”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος
έκανε λόγο για μία σημαντική νέα προσπάθεια, μετά από 3,5 χρόνια, για να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον γ.γ του ΟΗΕ να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας

Ολόκληρος ο διάλογος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έχει ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, καλώς ήρθες ακόμα μία φορά στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της άτυπης πενταμερούς η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στην Γενεύη.

Άλλωστε, το γεγονός ότι αυτή λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη. Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές, στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού: Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.

Είναι απολύτως σαφές, να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Γι’ αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων.

Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα, όπως το κάνουμε εξάλλου συχνά, και για αυτό σε καλωσορίζω για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τις συζητήσεις που θα έχουμε.

Νίκος Αναστασιάδης: Φίλε πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο. Αυτό που θα ήθελα κατ’ αρχήν, είναι να ευχαριστήσω γιατί πάντα υπάρχει ο χρόνος, πάντα η διάθεση, πάντα η ετοιμότητα για ανάλογες συναντήσεις, ιδιαίτερα τώρα που απέχουμε ελάχιστες μέρες -όπως πολύ ορθά επισήμανες- από μία σημαντική μετά από 3,5 χρόνια νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει και να δημιουργήσει, αν θέλετε να διερευνήσει, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 τόσα χρόνια οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας. Στην Τουρκική εισβολή και στην έκτοτε κατοχή 37% του κυπριακού εδάφους.

Θα πω ότι συμφωνώ και με τη διαπίστωση ότι τα πλαίσια μέσα στα οποία θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται, πρώτον, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κύριου Akinci, και εμού προσωπικά.

Προσπάθειά μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο -συνεπώς- κράτος. Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, τα οποία ξένα στρατεύματα, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι θέσεις μας, και οι δικές σας και οι δικές μας, συμπίπτουν. Βεβαίως ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός από ό,τι ο δικός μας στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους. Αλλά στο θέμα εγγυήσεις-ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Γι’ αυτό σε ευχαριστώ Κυριάκο μου, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη συνέχεια με κάθε λεπτομέρεια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό: Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά των επτά υπερσύγχρονων Canadair

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και...

Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών

«Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων...