Σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Χάγη. Σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο υπογράμμισε ότι σε αυτή την συνομιλία «θέσαμε τα θέματα που έπρεπε να θέσουμε και είμαστε σε αναμονή εξεύρεσης μίας ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας».
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κοντά είμαστε στην διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου, υπογράμμισε πως όταν επιβεβαιωθεί, θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα, ενώ σχολίασε παράλληλα πως ο ίδιος νομίζει ότι είναι λάθος σε αυτές τις πολύ σημαντικές Συνόδους να ασχολούμαστε μόνο με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε μπορεί να σχολιάσει την συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Σύνοδος ήταν εξαιρετικά σημαντική γιατί αποφασίσθηκε μία πολύ σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5% και υπογράμμισε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεσμεύει όλες τις χώρες.
Όσον αφορά τις δηλώσεις Τραμπ για το άρθρο 5, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι άκουσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι απολύτως προσηλωμένος στο άρθρο 5 που είναι στον πυρήνα της Συμμαχίας.
«Αυτή νομίζω ότι είναι μία συζήτηση περί όνου σκιάς. Το άρθρο 5 εξακολουθεί να ισχύει , είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε αυτή την Συμμαχία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει να συμπεριληφθούν και πάλι στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτούσια όσα είχαμε πει τον Δεκέμβριο του 2019, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ και δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Θεωρώ σημαντικό αυτή η επανάληψη να γίνει με τρόπο απολύτως σαφή προς την Λιβύη, πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές τόνισε πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να μπορέσει να κάνει την ζωή στους διακινητές εξαιρετικά δύσκολη και πρόσθεσε ότι αποστέλλουμε έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς ότι εμείς δεν είμαστε εδώ πέρα ξέφραγο αμπέλι και ο λύκος δεν μπορεί να χαίρεται στην αναμπουμπούλα επειδή έχουμε μία ευρύτερη αναταραχή στην περιοχή.
Εξέπεμψε όμως και μήνυμα συνεργασίας με την Λιβύη λέγοντας ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τις αρχές ώστε να μην αποπλέουν καν από τις ακτές της Λιβύης ή και αν αποπλέουν, να επιστρέφουν πίσω όσο βρίσκονται ακόμα εντός χωρικών της υδάτων.