Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Χαμηλές οι προσδοκίες της Αθήνας

31
Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Χαμηλές οι προσδοκίες της Αθήνας

Χαμηλά κρατά τον πήχη η Αθήνα σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, αύριο στην Άγκυρα.

Η ατζέντα των συνομιλιών παραμένει «δύσκολη» με όλα τα διμερή θέματα να βρίσκονται στο τραπέζι και με την Άγκυρα να υπενθυμίζει ακόμα και σήμερα το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών, που έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι, τα διμερή ζητήματα είναι πολλά, ανοιχτά και ακανθώδη ο πρωθυπουργός, με την αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα, έχει βασικό στόχο να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να επικεντρωθεί κυρίως σε αυτό που αποκαλείται ήπια διπλωματία προωθώντας μια «θετική ατζέντα».

Τσίπρας στο πρακτορείο «Ανατολή»: «Η σχέση με τον Ερντογάν έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές»

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολή όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και την επίλυση προβλημάτων με τους γείτονές της, όπως η Βόρεια Μακεδονία, άνοιξε μια νέα σελίδα το 2019 και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση που θα ωφελήσει τόσο τους λαούς μας όσο και την περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε παράλληλα ότι, η σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν «έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές», αλλά, όπως διευκρίνισε, βασίζεται στον σεβασμό και την ειλικρίνεια. «Βασίζεται σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας αρμονικής σχέσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τουρκία ήδη βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει των τοπικών εκλογών και ίσως έτσι να εξηγείται σε μεγάλο βαθμό ένα αρκετά δημοφιλές για τον Ταγίπ Ερντογάν θέμα, που δεν είναι άλλο από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Αυτό διεφάνη και από τη σχετική ανακοίνωση, στην οποία προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η Hurriyet θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, το θέμα θα συζητηθεί αύριο. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι, η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει.

Ελλάδα και Τουρκία επέδειξαν υψηλό επίπεδο συνεργασίας στο μεταναστευτικό

Μεγάλο θέμα στη συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο.

Για τον λόγο αυτό στη συνάντηση, που θα έχει αύριο ο κ Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν θα τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και η Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Για το θέμα αυτό, ο κ Τσίπρας στη συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολή τόνισε ότι «Ελλάδα και Τουρκία επέδειξαν υψηλό επίπεδο συνεργασίας βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και ότι «πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας».

Όπως σημείωσε, «η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο να εντείνει την υποστήριξή της προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές και να απορρίψει τις ατζέντες που δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές».

Διαβάστε επίσης:  Συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη: 61 δράσεις στον προγραμματισμό του υπ. Περιβάλλοντος για το 2020

Θα τεθεί το θέμα της αυξημένης δραστηριότητας στο Αιγαίο
Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο τα θέματα παραμένουν «παγωμένα» και μάλιστα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, καθώς αφενός η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αφετέρου ούτε η ελληνική πλευρά θα ήθελε λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης να ξεκινήσει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει σκοπό να προχωρήσει πολύ προσεχτικά και στο ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων και σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μια κίνηση στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας που ενημερώθηκε σχετικά σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών έχει σκοπό πάντως να θέσει το ζήτημα της αυξημένης δραστηριότητας στο Αιγαίο εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών.

Γιλντιρίμ: «Ο Αλ. Τσίπρας θα γίνει δεκτός με τουρκική φιλοξενία»

Ενθαρρυντικές, σε κάθε περίπτωση, είναι οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια τελετής μνήμης για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημείωσε ότι, οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαφορές τους, ειδικά στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες. Και αν έχουμε κάποιες διαφορές πάνω στη θάλασσα του Αιγαίου, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία».

Τσίπρας για Κυπριακό: «Επιδιώκεται μόνιμη και δίκαιη λύση»

Την ίδια ώρα, και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κορυφωθεί η τουρκική δραστηριότητα με δέσμευση περιοχών δυτικά και νότια της Κύπρου, που οφείλεται εν πολλοίς και στην αναμενόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, Αθήνα και Λευκωσία προβληματίζονται από το γεγονός ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ για πρώτη φορά σε ανακοίνωση του αναφέρεται στην ανάγκη αναζήτησης «εναλλακτικών λύσεων» σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Έχει ενδιαφέρον ότι, από χθες διεξάγει συνομιλίες με τους Αναστασιάδη και Ακιτζί υπό άκρα μυστικότητα η ειδική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του πάντως επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι, επιδιώκεται μόνιμη και δίκαιη λύση που θα διασφαλίσει ότι, η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά θα εργαστούν προς όφελος του συνολικού λαού της Κύπρου.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα γίνει ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά το 1933.