Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020
11.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Οι Γερμανοί προεξοφλούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού. Ένα βήμα πιο κοντά σε δύσκολες αποφάσεις και κρίσιμα διλήμματα θα φέρει τον Έλληνα πρωθυπουργό η συνάντηση με την Μέρκελ, στην οποία είχε εναποθέσει ελπίδες για μια πολιτική λύση στο γόρδιο δεσμό της μισοτελειωμένης αξιολόγησης.

Αν η Α. Μέρκελ κατά τη σημερινή συνάντηση, δείξει το Eurogroup για την ανεύρεση λύσης στη διαπραγμάτευση, τότε θα είναι αναπόφευκτη ακόμη μια άνιση αναμέτρηση με την ομάδα Σόιμπλε του Eurogroup… και ο κίνδυνος τα σκληρά μέτρα να παρουσιαστούν ως μονόδρομος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να πληρώνει τον κίνδυνο της δύσκολης εκλογικής συγκυρίας, καθώς λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές, οι πολιτικοί της Γερμανίας πρέπει να επιδείξουν πυγμή απέναντι στο… κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Έτσι, το κλίμα για την Ελλάδα θα είναι αρνητικό στην προεκλογική Γερμανία, με τα περιθώρια για ευελιξία να στενεύουν.

Ήδη, από χθες Γερμανοί αξιωματούχοι προεξοφλούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας Τσίπρα που δεν αναμένεται να φέρει λύσεις στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης, «αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup», και αυτό αναμένεται να ακούσει για άλλη μια φορά σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Η ιδιαίτερα προσεκτική έκθεση των θεσμών για το κατά πόσο οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ρίχνει το μπαλάκι της τελικής κρίσης στα κράτη – μέλη, τα οποία και τελικά καλούνται να αποφανθούν όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η έκθεση αναφέρει αυστηρά από τη μία πως «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων».
Το γεγονός πως η ανακοίνωση αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων δείχνει την ενόχληση των θεσμών για τη συγκεκριμένη εξαγγελία, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά είναι μικρό.

Από την άλλη αν και η έκθεση αναφέρει πως «ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018» παράλληλα επισημαίνει ότι το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αυξάνεται μόνο αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θετικό σημείο στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνυπογράφει την έκθεση αυξάνοντας την αξιοπιστία της.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός μια μέρα πριν από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει για άλλη μια φορά τα δικαίωμά του να μοιράσει την υπέρβαση του πλεονάσματος και ταυτόχρονα να στείλει για άλλη μια φορά το μήνυμά του προς το ΔΝΤ για μείωση των πλεονασμάτων και όχι για αύξηση των μέτρων.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του 2015, είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Είχαμε υπεραπόδοση των εσόδων ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,5% σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ όπως πρόσθεσε, η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, παρά τις προβλέψεις.

Σ΄αυτή τη φάση που η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και αυτή η σταθερότητα. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να επαναφέρουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προγράμματα λιτότητας μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019 είναι μια αντιδημοκρατική επιμονή που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοιο πρόγραμμα και να ψηφίσει μέτρα για μετά από τρία χρόνια. Αν όμως το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους, θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμού και όχι προς την Ελλάδα ώστε οι στόχοι των πλεονασμάτων να μειωθούν. Να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και κομμάτι του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με την απόφαση για μοίρασμα της υπάρβασης του πλεονάσματος, σημείωσε, «Θέλω να τονίσω ότι τα έκτακτα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση. Είναι απόφαση εφάπαξ, την πήραμε τώρα που είχαμε υπεραπόδοση έναντι στόχων. Είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γεννηματά: Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Γεννηματά: Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κυβερνητικές ευθύνες που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας καταλογίζει στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λόγω Κορωνοϊού

Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λόγω Κορωνοϊού

Στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ εισήχθη για νοσηλεία ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος πριν πέντε ημέρες είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό. 
Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας

Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία...
Πέτσας: Η κυβέρνηση υπολογίζει άνοιγμα της οικονομίας πριν τις γιορτές

Πέτσας: Η κυβέρνηση υπολογίζει άνοιγμα της οικονομίας πριν τις γιορτές

Πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη:”Θα φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ – Απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο”

Τι είπε ο πρωθυπουργός από το Ιπποκράτειο; Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έκανε την πρώτη στάση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη,...

«Σείστηκε» η Τουρκία από τις βολές Patriot στην Κρήτη (βίντεο)

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που διαθέτουν αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που...

FAZ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Yπό την Kυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα δείχνει την καλύτερη πλευρά της», αναφέρει η δημοσιογράφος Τομπίας Πίλερ σε άρθρο της...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο...

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως δεν έχει...

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την...

Αυτοκτόνησε μπροστά σε αστυνομικούς

Συγκλονισμένοι είναι οι μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ, που κλήθηκαν να επιληφθούν σε...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή