Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Συνδικάτα: Οι παγίδες του νέου εργασιακού τοπίου

Την έντονη διαφωνία τους σχετικά με τις προβλέψεις του εργασιακού νόμου, οι οποίες εισάγονται στην εργασιακή καθημερινότητα μέσω της εφαρμοστικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη και εργατολόγοι.

Με διπλή προσφυγή και κατεπείγον αίτημα άμεσης ενεργοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών της, η ΓΣΕΕ απευθύνεται στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Με την πρώτη προσφυγή, η Συνομοσπονδία υποβάλλει εκ νέου τις καταγγελίες της για την παραβίαση των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας για τη συνδικαλιστική ελευθερία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με αναφορά

α) στις παλιές της προσφυγές για τις μνημονιακές αντεργατικές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ, αλλά και για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης και αναγκαστικής εργασία και

β) στη νέα αντεργατική νομοθεσία που επιβλήθηκε κυρίως με τον πρόσφατο νόμο 4808/2021, τόσο στο επίπεδο των ατομικών ρυθμίσεων (χρόνος εργασίας – υπερωρίες και ατομική διευθέτηση, απολύσεις – διευθυντικό δικαίωμα, εργαζόμενοι σε πλατφόρμες), όσο και στο επίπεδο των συλλογικών ρυθμίσεων (περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην απεργία και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων σε κρατικό Μητρώο, με στέρηση δικαιωμάτων σε περίπτωση μη εγγραφής).

Με τη δεύτερη προσφυγή, η Συνομοσπονδία υποβάλλει αυτοτελή επείγουσα καταγγελία και ζητά την ελεγκτική παρέμβαση του ILO, για την αποτροπή της αιφνιδιαστικής απόσχισης/αποκοπής της Επιθεώρησης Εργασίας από το καθ’ύλην μέχρι σήμερα αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ προετοιμάζουν κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ, αντιδρώντας τόσο στο νόμο για τα εργασιακά όσο και στο νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση.

Βασικό χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων -όπως υποστηρίζουν- είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη, με συνέπεια:

-Περισσότερη εργασία

-Μικρότερες αμοιβές

-Ευκολότερες και φθηνότερες απολύσεις

-Μείωση εισοδήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Αύξηση των λουκέτων και τελικά αύξηση της ανεργίας.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν:

  • Πρόκειται για αντεργατικά μέτρα, τα οποία θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία , με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία , την εργασία και την κοινωνία.
  • Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας.
  • Τα νέα μέτρα, Θα κατακρημνίσουν και τα τελευταία οχυρά του εργατικού δικαίου της χώρας, όσα απέμειναν όρθια μετά τη δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονίων και την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο. Σ΄αυτά τα μέτρα συγκαταλέγεται και η ψήφιση του Ν. 4635/2019, με τον οποίο στραγγαλίστηκε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που έχει συνταγματικό θεμέλιο όπως κρίθηκε τόσο με τη με αρ. 25/2004 απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όσο και με την 2307/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Οι ρυθμίσεις, δεν λειτουργούν αυτοτελώς, αλλά έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων που επέβαλαν ακραία επισφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, επέφεραν καίρια πλήγματα στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έπληξαν το μοντέλο της ασφαλούς και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας.

Οι νέες ρυθμίσεις, εφαρμόζονται σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αποσάθρωση και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΥΠΑ: 5.000 νέες θέσεις για άνεργους 55 ετών και άνω

Mε 5.000 νέες  θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, επεκτείνεται το  πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων...

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση τα συνδικάτα

Σε τροχιά μετωπική σύγκρουσης με την κυβέρνηση κινούνται τα συνδικάτα, με αφορμή το εργασιακό...

Oι έξι αλλαγές στον χρόνο εργασίας

Την ευελιξία στην αγορά εργασίας, εννοούν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, με έξι σημαντικές...

Τα  επτά προγράμματα της ΔΥΠΑ για 26.000 θέσεις εργασίας 

Στις 26.000 ανέρχονται οι προσφερόμενες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, μέσω των  επτά προγραμμάτων της  ΔΥΠΑ,...