Συνεδριάζει την Παρασκευή η ΚΟ των ΑΝΕΛ για την Συνταγματική Αναθεώρηση

18
ΑΝΕΛ: Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής

Τις προτάσεις του για την Συνταγματική Αναθεώρηση ενόψει της σχετικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, την ερχόμενη βδομάδα, θα αναλύσουν διεξοδικά οι ΑΝΕΛ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας την Παρασκευή το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι βουλευτές να συζητήσουν αναλυτικά τις προτάσεις του κόμματος για την αναθεώρηση με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην-αρνητική στάση των περισσότερων- στο άρθρο 3 περί των σχέσεων του κράτους με την εκκλησία, την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, την υπουργική ευθύνη του άρθρου 86 αλλά και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, θέση με την οποία υπάρχει επί της αρχής συναντίληψη με τη ΝΔ.

Πάντως στις αναλυτικές προτάσεις που είχε καταθέσει το κόμμα στον δημόσιο διάλογο ήδη από το 2016 υπάρχουν και ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία αλλά και για την Κύρωση συμφωνιών που εμπεριέχουν παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, την παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και την συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος. Στο τελευταίο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ΑΝΕΛ είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν το αναλογικό εκλογικό σύστημα, υπάρχει όμως μια «μαγιά» στην οποία οι δύο εταίροι μπορούν να δουλέψουν το ερχόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα στις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο μικρός κυβερντηικός εταίρος, προτείνει τη διαμόρφωση ενός Νέου Συντάγματος που «θα αποτελέσει την αρχή της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό και σε αντίθεση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά ανοιχτά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του στα πρότυπα που υπήρχαν πριν την αναθεώρηση του 86’ (με χαρακτηριστικότερο να μπορεί να διαλύει τη Βουλή με δική του επιλογή). Οι ΑΝΕΛ μάλιστα προτείνουν να θεσπιστεί ανώτατο όριο εκλογής δύο θητειών για τους βουλευτές και τη θέσπιση μόνιμων θέσεων υπουργείων, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τα παραπάνω αλλοιώνει το χαρακτήρα του πρωθυπουργικοκεντρικού μοντέλου που ισχύει σήμερα Ακόμα, προτείνουν και αυτοί την κατάργηση του περίφημου άρθρου 86 του Συντάγματος και την αποσβεστική προθεσμία που αυτή περιλαμβάνει για τα υπουργικά αδικήματα με τη ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αλλαγές τέλος προκρίνονται στο εύρος δημοψηφισμάτων, στη περίοδο ισχύος των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ γίνεται αναφορά και στο άρθρο 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Διαβάστε επίσης:  Χαρδαλιάς: Νέα περιοριστικά μέτρα μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Αναλυτικότερα, στην πρόταση των ΑΝΕΛ, υπάρχει διάχυτη η διάθεση για μια «Συντακτικού» τύπου αναθεώρηση με την ενδυνάμωση του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας, την απευθείας εκλογή του από το λαό (υπάρχει υπό προϋποθέσεις και στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά με ταυτόχρονη επαναφορά των ρυθμίσεων που ήταν σε ισχύ πριν την αναθεώρηση του 86’ (δυνατότητα του προέδρου να διαλύει τη Βουλή). Ακόμα, ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στην πρόταση περί εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τα ίδια της τα όργανα και όχι από το υπουργικό συμβούλιο.