Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Συνελήφθη η Εύα Καϊλή – Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία -σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ- βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Σημειώνεται ότι η σχετική ανακοίνωση δεν κατονομάζει τους συλληφθέντες, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα των βελγικών ΜΜΕ L’ Echo και Le Soir, ανάμεσα τους βρίσκεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Ο τίτλος της L’Echo, μάλιστα, αναφέρει ότι η κ. Καϊλή προφυλακίστηκε.

Δύο άτομα που κρατούνταν αφέθηκαν ελεύθερα.

Τι γράφει η ανακοίνωση των βελγικών αρχών

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωβουλής».

Και συνεχίζει: «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή που ηγείται της έρευνας στις Βρυξέλλες. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή». «Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ ο Τύπος θα λάβει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις εάν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση

Η αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή τέθηκε υπό κράτηση από το βράδυ της Παρασκευής.

Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. «Υπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.

Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Είχε προηγηθεί η διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι προσαχθέντες

Μαζί με την Εύα Καϊλή, πέντε ακόμα άτομα είχαν και κρατούνταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκεται ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο πατέρας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Πληροφορίες αναφέρουν η κ. Καϊλή φαίνεται πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ, το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανκέρι και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του.

Οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». 

Χθες το βράδυ έγινε έφοδος στο σπίτι του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα – ο ίδιος δεν τέθηκε υπό κράτηση.

Ανδρουλάκης: Προετοίμαζαν μεταγραφή αεροδρομίου

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες αποκαλύψεις προς όφελός τους. Αφού πρώτα αξιοποίησαν την κυρία Καϊλή σαν Δούρειο Ίππο στην υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή PEGA και την προετοίμαζαν για “μεταγραφή αεροδρομίου”, τώρα κάνουν ότι δεν την ξέρουν. Έχουν το θράσος μάλιστα να προσπαθούν να συνδέσουν την παράνομη παρακολούθησή μου, που ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν για κάποιους απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφάλειας, με μια ποινική υπόθεση που ξεκίνησε να διερευνάται πολύ αργότερα και χωρίς να ξέρουμε αν χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους μέσα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Και πρόσθεσε: «Η υπόθεση διαφθοράς για την οποία ερευνάται η κυρία Καϊλή έγινε γνωστή την Παρασκευή. Όλοι μας τότε μάθαμε την εμπλοκή της και αυτό το μείζον γεγονός απαιτούσε την ακαριαία πολιτική μου αντίδραση. Υπενθυμίζω ότι όταν έκανε τις απαράδεκτες δηλώσεις της για το Κατάρ, την αποδοκίμασα δημόσια. Ένας πολιτικός αρχηγός οφείλει με τις αποφάσεις του να εκπέμπει πολιτική ουσία και όχι παραπολιτική. Τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις της κυρίας Καϊλή τις είχα ζυγίσει και είχα πάρει τις αποφάσεις μου και τις είχα ανακοινώσει στο Προεδρείο της Ευρωομάδας, ότι δεν θα ήταν υποψήφια μαζί μας στις Ευρωεκλογές το 2024». 

Οικονόμου: Αιχμές σε Ανδρουλάκη

«Είναι έξω και πέρα από κάθε λογική η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη. Ξεπερνά την οποιαδήποτε διάσταση που θα μπορούσε να έχει κανείς. Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι πολύ σοβαρή. Θα πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές ανακοινώσεις και θα δούμε πού θα καταλήξει», δήλωσε η Γιάννης Οικονόμου στον ΑΝΤ1 για την υπόθεση Καϊλή. 

«Παρ’ όλα αυτά, είναι μια υπόθεση που αφορά ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, ένα στέλεχος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, που είχε συμπορευθεί, όχι χθες ή προχθές, αλλά από το 2014, πάρα πολύ στενά με τον κ. Ανδρουλάκη. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια πολιτική, νομική, ηθική σκιά στον χώρο αυτό από την υπόθεση της κυρίας Καϊλή. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δημιουργεί μια δυσκολία και ένα δυσάρεστο κλίμα. Δεν είναι ευχάριστο στελέχη του κόμματός σου να ελέγχονται για χρηματισμό, εφόσον ευσταθούν αυτά που έχουμε ακούσει. Αλλά ο τρόπος για να ξεφύγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν είναι να κατασκευάζεις παρανοϊκά πράγματα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνελήφθη ο Αχιλλέας Mπέος

Στην σύλληψη του Αχιλλέα Μπέου προχώρησαν αργά χθες το βράδυ οι αστυνομικές αρχές, μετά...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...

Αρκαδία: Συνελήφθη 53χρονος για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 53χρονος συνελήφθη σε τοπική κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας Αρκαδίας, για ενδοοικογενειακή βία. Σε...

Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία και απειλή ο τραγουδιστής Γιάννης Γιοκαρίνης

Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Γιοκαρίνης τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο...