Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Τ. ΚΟΥΙΚ: «Είμαι πολίτης με καραμανλική ρίζα, που στηρίζει Τσίπρα»

Μία διαφορετική συνέντευξη με τον Τέρενς Κουίκ , λίγο πριν ανοίξουν οι εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Ο λόγος για τον υφυπουργό Εξωτερικών, πρώην στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και νυν υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας, που μας μίλησε για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, τη Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για τα ταξίδια που κάνει ως αρμόδιος υπουργός.

Ειδικά για την κριτική που δέχθηκε επ’ αφορμή των ταξιδιών του στην Αφρική, ο υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Εξωτερικών επικαλείται την αναβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ενώ στα των Βαλκανίων ο Τέρενς Κουίκ θεωρεί ότι η ελληνική διπλωματία ανέκοψε τη διείσδυση των Τούρκων στην εύφλεκτη χερσόνησο…

Κύριε Κουίκ, έχετε άποψη;

«Μόνο για αυτά που ξέρω».

Και γι’ αυτά που δεν ξέρετε;

«Ρωτάω να μάθω πριν απαντήσω. Το αντίθετο με πάρα πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους».

Δηλαδή;

«Και στις δύο κατηγορίες όλοι τα ξέρουν όλα. Υπερ-θεϊκές δυνάμεις».

Κολύμπι ξέρετε;

«Και κολύμπι και ψαροντούφεκο».

Κοινά χαρακτηριστικά σας με τον Πάνο Καμμένο;

«Αγαπάμε και οι δύο τη θάλασσα».

Τον αφήσατε όμως στη μέση του πελάγους να θαλασσοδέρνει…

«Δική του επιλογή να πάει προς τα εκεί το σκάφος του. Εγώ προτίμησα μια πορεία που θα βάλει σε συγκεκριμένο θέμα, την Ελλάδα, σε απάνεμο λιμάνι».

Όταν λέτε σκάφος εννοείτε το κότερο;

«Δεν ασχολούμαι με τα προσωπικά των άλλων. Σιχαίνομαι τη φθηνή, λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Όταν λέω σκάφος, αναφέρομαι σε αυτό που ο ίδιος έκτισε και λέγεται “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”».

Τ. ΚΟΥΙΚ: «Είμαι πολίτης με καραμανλική ρίζα, που στηρίζει Τσίπρα»

Απάνεμο λιμάνι; Εδώ σηκώθηκαν πολλά μποφόρ στο πολιτικό σκηνικό…

«Ακόμα και οι γνήσιοι ή επαγγελματίες Μακεδονομάχοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις θετικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σαν ποιες;

«Την ώρα που έχουμε την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, κόψαμε τη “φόρα” που είχε πάρει με τη διείσδυσή της στα Βαλκάνια. Με την επιτήρηση του εναέριου χώρου της από την πολεμική μας αεροπορία και όχι από την τουρκική. Συνεργασία-εκπαίδευση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας από το δικό μας Γ΄ Σώμα Στρατού. Το ήθελε και αυτό η Τουρκία, όπως το πράττει στην Αλβανία».

Μια που είπατε Αλβανία, τι γίνεται εκεί ως προς την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

«Προειδοποιούμε συνεχώς τα Τίρανα, ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό τής εκεί ελληνικής μειονότητας. Για πρώτη φορά, αυτό μπήκε και στο τελευταίο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με τον εκεί Ελληνισμό μιλάτε;

«Φυσικά. Αλλά κάθε φορά καταλήγω σε μια σημαντική παρότρυνση: Ενωθείτε και μην είστε διασπασμένοι».

Διασπαστικά φαινόμενα υπάρχουν σε άλλα σημεία της παγκόσμιας ελληνικής Διασποράς;

«Στα φυσιολογικά πλαίσια, αλλά όχι παντού. Και δεν θα έλεγα φαινόμενα διάσπασης, αλλά το γνωστό “γιατί να είσαι εσύ Πρόεδρος και όχι εγώ”».

«Δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος. Και ούτε ήταν η πολιτική, επάγγελμά μου. Απλά θα επιστρέψω εκεί όπου έγραφα και μίλαγα για 45 ολόκληρα χρόνια».

Με τον Ελληνισμό της Αφρικής;

«Ξεχασμένος για 46 χρόνια. Σε κάποιους δεν είχε εμφανιστεί ποτέ Έλληνας υπουργός. Και αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τρελά την Ελλάδα, χωρίς ποτέ να ζητήσουν το παραμικρό».

Εισπράξατε επιθέσεις για τα ταξίδια σας στην Αφρική.

«Μιλάτε για την ήπειρο με τις 54 κυρίαρχες χώρες. Συνασπισμένες στην Αφρικανική Ένωση, αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής. Οι μισές περίπου, μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Έκανε σωστά το ΥΠΕΞ να ανοίξει την πολιτική του και προς τα εκεί. Ακόμα και την τελευταία χώρα πρέπει να την έχουμε από κοντά. Χαίρομαι που είχα στην ευθύνη μου την Αφρική».

Και εμείς τι κερδίζουμε από εκεί;

«Αναβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Και νέες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ήμουν επικεφαλής πολλών αποστολών του ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και ΣΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Είναι τόσο πλούσια η Αφρική;

«Εισρέει πολύ χρήμα. Κυρίως η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ και η Κίνα και η Ιαπωνία και η Τουρκία επενδύουν πολλά κεφάλαια σε εκτεταμένα προγράμματα υποδομών, στέγασης, γεωργίας κ.λπ.».

Τους ξύπνησαν οι μεταναστευτικές ροές;

«Ο ένας από τους λόγους. Αλλά και το πλούσιο υπέδαφος και οι υποθαλάσσιες ζώνες. Σε μια δεκαετία θα την ψάχνουμε εκεί ψηλά την Αφρική. Εμείς μπήκαμε σε αυτό το εγχείρημα με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μας αγαπούν γιατί δεν ήμασταν ποτές αποικιοκρατική δύναμη στις χώρες τους».

Δεξιός ή αριστερός;

«Ένας πολίτης με καραμανλική ρίζα, που στηρίζει Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη μέρα που συνεργάστηκα μαζί του, τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τώρα στην πορεία μας προς τις κάλπες».

Αν δεν εκλεγείτε βουλευτής;

«Δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος. Και ούτε ήταν η πολιτική, επάγγελμά μου. Απλά θα επιστρέψω εκεί όπου έγραφα και μίλαγα για 45 ολόκληρα χρόνια».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης στο ΒΗΜΑ: “Στοχεύουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας”

Ο στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι...

Μητσοτάκης: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος- Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της,...

Μητσοτάκης: Νόμιζαν ότι με το “Μητσοτάκη γ@@@σαι” θα κερδίσουν τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα ξανά έντονη προεκλογική δραστηριότητα, μετά το τριήμερο εθνικό...

Μητσοτάκης: Στις 12:30 η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού

Θεματική συνέντευξη παραχωρεί το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη πραγματοποιείται στις...