Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
29.5 C
Athens

Συντάξεις: Ανοίγει πολιτικά, δικαστικά και οικονομικά το μέτωπο

Έως το τέλος Οκτωβρίου η καταβολή των αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι προσφυγές των συνταξιούχων για την επιστροφή ποσών από μνημονιακές περικοπές, καθορίστηκαν οι αποζημιώσεις των νομικών και λογιστών για την έκδοση συντάξεων ενώ αναμένεται νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης και από τις 24 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

-Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους

-και σε 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συντάξεων και θα καταβληθούν τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Όμως, από το σύνολο των συνταξιούχων προ του 2016 προκύπτει πως μόνο το 8% θα δει τελικά αναδρομικά και αυξήσεις, καθώς τα ποσά συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου την σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης εφαρμόζοντας τον νόμο 4670/2020 που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ήδη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους παλαιούς συνταξιούχους (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Αναλυτικά:

Οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000,

Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και επομένως δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση τον νόμο.

Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού. Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

-100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Από τις υπόλοιπες 650.000 συνταξιούχων προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

Προσφυγές και πληρωμές

Εντωμεταξύ, σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει την προσφυγή συνταξιούχων του Δημοσίου και εντός των επομένων ημερών αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή χρημάτων απόπερικοπές προηγουμένων ετών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα, με το συνολικό κόστος των απαιτήσεων να υπολογίζεται στα 4 δις ευρώ.

Παράλληλα, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 όπως το Δημόσιο την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Οκτωβρίου 2021 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα,δημοσιοποιήθηκε η αποζημίωση που δικαιούνται οι 1.200 πιστοποιημένοι δικηγόροι καιλογιστές για την συμμετοχή τους στην διαδικασία της έκδοσης συντάξεων, η οποία κυμαίνεται από 15 έως και 80 ευρώ ανά πράξη.

Η καταβολή των ποσών καιο οριστικός έλεγχος των εγγράφων, γίνεται από τον ΕΦΚΑ.

Αναλυτικότερα:

α. Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά ένα πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

β. Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/ υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

γ. Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου:30 ευρώ.

δ. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.

ε. Έκδοση Προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε ογδόντα (80) ευρώ.

Κύμα νέων αιτήσεων

Ωστόσο στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, εκφράζουν φόβους ότι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης μπορεί να φτάσουν τις 220.000, περισσότερες κατά 35% ή κατά 60.000 σε σχέση με πέρσι!

Ήδη, παραμένουν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 130.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.

Αιτία γι’ αυτό το «τσουνάμι», είναι οι προγραμματισμένες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι από την 1.1.2022 και μετά «κλειδώνουν» τα όρια ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι για συνταξιοδότηση, θα πρέπει ο εργαζόμενος ή να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ένσημα), για να αποχωρήσει από την εργασία του στα 62 έτη, ή να έχει συμπληρώσει 15αετία (4.500 ένσημα) και να βγει στη σύνταξη 67 ετών. Υπάρχει και το ενδεχόμενο των 15 ετών προϋπηρεσίας στα 62 έτη, για μειωμένη όμως σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευνοϊκά όρια ηλικίας και η μειωμένη προϋπηρεσία, που ίσχυαν ανά περίπτωση, σύμφωνα με την παρέμβαση που έγινε το 2015, παύουν να ισχύουν στις 31.12.2021.

Στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τα ραντεβού που γίνονται στα δικηγορικά γραφεία, βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά και γενικότερα ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (δήμοι, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία).

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι δεν καλύψουν τα απαιτούμενα «μεταβατικά» όρια, ανά περίπτωση, για να συνταξιοδοτηθούν φέτος, κινδυνεύουν με επιβάρυνση, που κυμαίνεται από 5-9 έτη, για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη. Στο Δημόσιο τομέα, το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται με 25ετία, αν αυτό το όριο έχει επιτευχθεί την τριετία 2010 – 2012. Για τους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ στον ιδιωτικό τομέα, κάτι αντίστοιχο ισχύει εάν ο ενδιαφερόμενος είχε 35 έτη ως το 2012 και ειδικά οι μητέρες με ανήλικο θα έπρεπε να έχουν 5.500 ένσημα έως το ίδιο έτος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 7 Οκτωβρίου

Συνολικά 75,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 128.500 περίπου δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...
ΕΦΚΑ: Καμιά μετακίνηση υπαλλήλου για δύο χρόνια

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 μήνες σε 9

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις ακόμη μήνες, δηλαδή από τους έξι μήνες στους εννέα, προωθεί το...

Σε «περιδίνηση» η Τουρκική αεροπορία έπειτα από το νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ για τα...

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστός στο αφήγημα των τελευταίων εβδομάδων επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως απειλή και εν δυνάμει επιτιθέμενη λες και τα Ελληνικά...

Μαξίμου: Χάρηκαν με τις δημοσκοπήσεις – Απλή γρατζουνιά οι υποκλοπές

Στο Μαξίμου χάρηκαν με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών ήταν απλή γρατζουνιά. Η αλήθεια είναι ότι η μπόρα των υποκλοπών-με βάση...

Απεβίωσε ο Σταμάτης Κόκοτας

Ακόμη μια σημαντική απώλεια μετρά ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας μας, καθώς ο Σταμάτης Κόκοτας έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/10). Ο...

Προσωπικός γιατρός: Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού – Ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα

Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί με ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων Ενεργοποιείται από σήμερα, 1 Οκτωβρίου το σύστημα των ηλεκτρονικών...

Σούπερ Μάρκετ: Νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης

Με νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα θα κάνει ποδαρικό ο Οκτώβριος στα σούπερ μάρκετ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις θα φτάσουν και το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,225ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συντάξεις Οκτωβρίου και επίδομα ανεργίας – Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παράλληλα επισημαίνεται πως πάνω από 5,5 εκατομμύρια...

Χατζηδάκης: Το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση

«Τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους...

Υπ. Εργασίας: Ανάλυση των μέτρων για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους

Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της...

Κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2023 – Παραδείγματα

Αυξημένα θα είναι τα εισοδήματα για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που από την 1η...