Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
27.5 C
Athens

Σύνταξη με πλασματικά έτη: Ευκολότερα αλλά όχι νωρίτερα…

Πολλοί ασφαλισμένοι δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την λήψη της σύνταξης.

Πιο εύκολα αλλά όχι νωρίτερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων κάνοντας χρήση των πλασματικών ετών.
Λόγω ανεργίας, ή ακόμη και πανδημίας που απέκλεισε από την αγορά εργασίας ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων εργαζομένων, πολλοί ασφαλισμένοι δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την λήψη της σύνταξης. Ακόμη και εάν έχουν συμπληρώσει το 62ο ή και το 67ο έτος.

Με τα πλασματικά η σύνταξη καταβάλλεται ευχερέστερα. Αλλά, δεν μπορεί να βγει κάποιος νωρίτερα στη σύνταξη. Εκτός από δύο περιπτώσεις:

1.Με την αναγνώριση των πλασματικών μπορεί ένας ασφαλισμένος να συμπληρώσει την 40ετία και να βγει με πλήρη σύναξη στο 62ο έτος. Αντί να περιμένει μέχρι το 67ο.

2.Στα βαρέα, με την συμπλήρωση της 35ετίας (εκ των οποίων τα 25 έτη στα ΒΑΕ), μπορεί κάποιος να βγει με μειωμένη (μείον 12% επί της εθνικής σύνταξης, ήτοι μείον 48 ευρώ).

Για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης υπάρχουν τεσσάρων κατηγοριών πλασματικά:

α/ Τα δωρεάν (300 ένσημα από επιδοτούμενη ανεργία κ.α.), 2/με αυτασφάλιση, γ/με πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας (ΟΑΕΔ), δ/είτε με παρακράτηση από την σύνταξη μετά την έκδοσή της.

Α/Κατ αρχήν κάθε ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα, μισθωτός η ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης (σ.σ. άσχετο που δεν συμφέρει η αναγνώριση στον πρώην ΟΓΑ), μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσει την 40ετία. Αυτά τα έτη μπορούν να προέλθουν από το στρατό, τα παιδιά, το πτυχίο, την ανεργία, το ασφαλιστικό κενό κ.α.

Β/Στο δημόσιο οι γονείς (και οι δύο) μπορούν να αναγνωρίσουν πέραν των 7 ετών (πτυχίο, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) και επιπλέον έτη από τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δυο έτη για το δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως, ήτοι πέντε έτη στο σύνολο).

Γ/ Οι άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δωρεάν ασφάλιση (ένσημα)

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι πάνω από 67%.


Νέα πλασματικά

Δ/Με πρόσφατη διάταξη, όταν υπολείπονται του ασφαλισμένου 150 ένσημα (6 μήνες) για την συμπλήρωση της 15ετίας και τη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος, τότε μπορεί να τα αναγνωρίσει σαν πλασματικά. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 12 πραγματικά έτη προκειμένου να αναγνωριστούν τα 3 πλασματικά για την ελάχιστη σύνταξη με 15ετία, με αυτή τη διάταξη η πραγματική ασφάλιση μειώνεται στα 11,5 έτη.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίδομα 430 ευρώ σε εργαζόμενους – Ποιοι οι δικαιούχοι

Μέχρι το βράδυ έχουν περιθώριο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που το επιθυμούν να κάνουν αίτηση για το επίδομα 430 ευρώ που θα δοθεί...

ΤΑ ‘ΜΑΘΕΣ;-Πάνω από το 50% των νέων προτιμούν να είναι άνεργοι παρά δυσαρεστημένοι στη...

Οι Millennials και οι Gen Zers κουβαλούν πάνω τους τον αέρα της αλλαγής. Είναι οι γενιές που αντιστέκονται σε οτιδήποτε στερεοτυπικό και παραδοσιακό και...

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση – Τι ισχύει με τα επιδόματα...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2022. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αύριο Παρασκευή...

Διάλειμμα εργαζομένων: Κάθε πόσες ώρες χορηγείται -Νέα δήλωση Χατζηδάκη

Νέα δεδομένα για το διάλειμμα των εργαζομένων . Για το θέμα αυτό μίλησε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης με...
ΑΠΟΨΗ: Καθημερινότητα και ανεργία θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης

Όλες οι αλλαγές που θα ισχύουν για τους ανέργους από Δευτέρα

Στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) αντί του ΟΑΕΔ και με διαφορετικούς όρους, θα καταφεύγουν από την Δευτέρα οι άνεργοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου...

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Ποιοι θα πληρώνονται μέχρι 1.200 ευρώ

Πώς θα λειτουργήσουν τα δύο πιλοτικά προγράμματα για τους ανέργους Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας για τον ΟΑΕΔ ξεκλειδώνει δύο νέα πιλοτικά...

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με αυξημένα κίνητρα, για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως...

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,010ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης