Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Σύνταξη με πλασματικά έτη: Ευκολότερα αλλά όχι νωρίτερα…

Πολλοί ασφαλισμένοι δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την λήψη της σύνταξης.

Πιο εύκολα αλλά όχι νωρίτερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων κάνοντας χρήση των πλασματικών ετών.
Λόγω ανεργίας, ή ακόμη και πανδημίας που απέκλεισε από την αγορά εργασίας ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων εργαζομένων, πολλοί ασφαλισμένοι δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την λήψη της σύνταξης. Ακόμη και εάν έχουν συμπληρώσει το 62ο ή και το 67ο έτος.

Με τα πλασματικά η σύνταξη καταβάλλεται ευχερέστερα. Αλλά, δεν μπορεί να βγει κάποιος νωρίτερα στη σύνταξη. Εκτός από δύο περιπτώσεις:

1.Με την αναγνώριση των πλασματικών μπορεί ένας ασφαλισμένος να συμπληρώσει την 40ετία και να βγει με πλήρη σύναξη στο 62ο έτος. Αντί να περιμένει μέχρι το 67ο.

2.Στα βαρέα, με την συμπλήρωση της 35ετίας (εκ των οποίων τα 25 έτη στα ΒΑΕ), μπορεί κάποιος να βγει με μειωμένη (μείον 12% επί της εθνικής σύνταξης, ήτοι μείον 48 ευρώ).

Για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης υπάρχουν τεσσάρων κατηγοριών πλασματικά:

α/ Τα δωρεάν (300 ένσημα από επιδοτούμενη ανεργία κ.α.), 2/με αυτασφάλιση, γ/με πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας (ΟΑΕΔ), δ/είτε με παρακράτηση από την σύνταξη μετά την έκδοσή της.

Α/Κατ αρχήν κάθε ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα, μισθωτός η ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης (σ.σ. άσχετο που δεν συμφέρει η αναγνώριση στον πρώην ΟΓΑ), μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσει την 40ετία. Αυτά τα έτη μπορούν να προέλθουν από το στρατό, τα παιδιά, το πτυχίο, την ανεργία, το ασφαλιστικό κενό κ.α.

Β/Στο δημόσιο οι γονείς (και οι δύο) μπορούν να αναγνωρίσουν πέραν των 7 ετών (πτυχίο, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) και επιπλέον έτη από τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δυο έτη για το δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως, ήτοι πέντε έτη στο σύνολο).

Γ/ Οι άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δωρεάν ασφάλιση (ένσημα)

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι πάνω από 67%.


Νέα πλασματικά

Δ/Με πρόσφατη διάταξη, όταν υπολείπονται του ασφαλισμένου 150 ένσημα (6 μήνες) για την συμπλήρωση της 15ετίας και τη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος, τότε μπορεί να τα αναγνωρίσει σαν πλασματικά. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 12 πραγματικά έτη προκειμένου να αναγνωριστούν τα 3 πλασματικά για την ελάχιστη σύνταξη με 15ετία, με αυτή τη διάταξη η πραγματική ασφάλιση μειώνεται στα 11,5 έτη.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΤτΕ, έκθεση, εισοδήματα, νοικοκυριά,

Προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Σύμφωνα με προκήρυξη που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος προκηρύσσει την πλήρωση, κατόπιν επιλογής, είκοσι...
Τρία "αγκάθια" για χιλιάδες εργαζόμενους

7.494 προσλήψεις στο Δημόσιο – Θα αποκτήσουν μόνιμη δουλειά 2.000 ΑμεΑ και 2.500 απόφοιτοι...

Μπαράζ 7.494 προσλήψεων τον Μάρτιο μονίμων υπαλλήλων και προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δήμους και φορείς του Δημοσίου. Από τον συνολικό αριθμό, οι 4.500...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

ΑΣΕΠ: Έως τις 26 Μαρτίου οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς ανοίγει τον δρόμο για την τετραήμερη εργασία

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι θα εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μια έρευνα του LinkedIn το...

Πώς θα υποβάλετε αίτηση συμμετοχής για θέσεις εργασίας σε 14 υπουργεία

«Υπηρεσιακούς Γραμματείς» αναζητούν συνολικά δεκατέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για απασχόληση σε μία από τις θέσεις...

ΑΣΕΠ – Προσλήψεις: Όλοι οι διαγωνισμοί για 2.000 θέσεις τους επόμενους μήνες

Πέντε διαγωνισμοί για μόνιμους υπαλλήλους, μέσω ΑΣΕΠ, αναμένεται να «ανοίξουν» μέχρι τα μέσα της άνοιξης για συνολικά 2.206 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Πρόκειται για προκηρύξεις που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που...

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία από τις 20 Απριλίου!

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από...